Gęsta jarzynowa na wędzonce
Dla wielu zupa jarzynowa im bardziej gęsta, tym smaczniejsza. W takiej wersji jest nie tylko zdrowa, ale i bardzo sycąca.
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w większą kostkę. Seler oczyść z włókien, a por z wierzchnich liści. Oba warzywka opłucz i potnij w cieniutkie plasterki. Cebulę obierz, dość grubo posiekaj.
2. Marchewki i pietruszkę obierz, potnij na małe kawałeczki (najlepiej w kostkę). Tak samo rozdrobnij oczyszczoną z pestek paprykę. Kalarepkę obierz, zetrzyj na tarce o dużych otworkach.
3. Kaszę wsyp na sitko, dokładnie opłucz pod strumieniem zimnej bieżącej wody. Pozostaw, by ociekła. Wędzonkę pokrój w kosteczkę.
4. W większym garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć cebulę, por i seler. Smaż 2 minuty, dodaj wędzonkę, a po minucie marchew, pietruszkę, paprykę, kalarepkę. Mieszając co jakiś czas, smaż wszystko ok. 4 minut. Dołóż ziemniaki, wsyp kaszę. Wszystko zalej 4 szkl. wody (albo rosołu). Dołóż pieprz, listki laurowe i ziele angielskie. Wsyp łyżeczkę soli. Gotuj pod przykryciem ok. 25 minut. Do gotowej zupy dodaj posiekaną natkę pietruszki