Gęsta jarzynowa na wędzonce
Dla wielu zupa jarzynowa im bardziej gęsta, tym smaczniejsza. W takiej wersji jest nie tylko zdrowa, ale i bardzo sycąca.

Składniki
- 1/2 szkl. białej kaszy gryczanej (ew. bulgur)
- 20 dag wędzonego boczku (lub kiełbasy)
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por (biała część)
- 1 cebula
- 1 mała kalarepa
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łodygi selera naciowego
- natka pietruszki
- po 2 listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- sól
- olej
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w większą kostkę. Seler oczyść z włókien, a por z wierzchnich liści. Oba warzywka opłucz i potnij w cieniutkie plasterki. Cebulę obierz, dość grubo posiekaj.
2. Marchewki i pietruszkę obierz, potnij na małe kawałeczki (najlepiej w kostkę). Tak samo rozdrobnij oczyszczoną z pestek paprykę. Kalarepkę obierz, zetrzyj na tarce o dużych otworkach.
3. Kaszę wsyp na sitko, dokładnie opłucz pod strumieniem zimnej bieżącej wody. Pozostaw, by ociekła. Wędzonkę pokrój w kosteczkę.
4. W większym garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć cebulę, por i seler. Smaż 2 minuty, dodaj wędzonkę, a po minucie marchew, pietruszkę, paprykę, kalarepkę. Mieszając co jakiś czas, smaż wszystko ok. 4 minut. Dołóż ziemniaki, wsyp kaszę. Wszystko zalej 4 szkl. wody (albo rosołu). Dołóż pieprz, listki laurowe i ziele angielskie. Wsyp łyżeczkę soli. Gotuj pod przykryciem ok. 25 minut. Do gotowej zupy dodaj posiekaną natkę pietruszki