Reklama

Reklama

Gęsta jarzynowa na wędzonce

Dla wielu zupa jarzynowa im bardziej gęsta, tym smaczniejsza. W takiej wersji jest nie tylko zdrowa, ale i bardzo sycąca.

Czas przyrządzenia: 50 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1/2 szkl. białej kaszy gryczanej (ew. bulgur)
  • 20 dag wędzonego boczku (lub kiełbasy)
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por (biała część)
  • 1 cebula
  • 1 mała kalarepa
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • natka pietruszki
  • po 2 listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • sól
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój  w większą kostkę. Seler oczyść  z włókien, a por z wierzchnich liści. Oba warzywka opłucz i potnij w cieniutkie plasterki. Cebulę obierz, dość grubo posiekaj.

Reklama

2. Marchewki i pietruszkę obierz, potnij na małe kawałeczki (najlepiej w kostkę). Tak samo rozdrobnij oczyszczoną z pestek paprykę. Kalarepkę obierz, zetrzyj na tarce  o dużych otworkach.

3. Kaszę wsyp na sitko, dokładnie opłucz pod strumieniem zimnej bieżącej wody. Pozostaw, by ociekła. Wędzonkę pokrój w kosteczkę.

4. W większym garnku rozgrzej  1 łyżkę oleju. Wrzuć cebulę,  por i seler. Smaż 2 minuty, dodaj  wędzonkę, a po minucie marchew, pietruszkę, paprykę, kalarepkę. Mieszając co jakiś czas, smaż wszystko ok. 4 minut. Dołóż ziemniaki, wsyp kaszę. Wszystko zalej 4 szkl. wody (albo rosołu). Dołóż pieprz, listki laurowe i ziele angielskie. Wsyp łyżeczkę soli. Gotuj pod przykryciem ok. 25 minut. Do gotowej zupy dodaj posiekaną natkę pietruszki

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Zupa jarzynowa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje