Gęsta potrawka z pomidorami
Warto zrobić dużo – będą dokładki!
1. Papryki przetnij wzdłuż, usuń nasiona. Ułóż je wraz z pomidorami na natłuszczonej blaszce w piekarniku. Opiecz przez 15 min. Wyjmij, ostudź, zdejmij skórkę. Warzywa pokrój w kostkę.
2. Mięso przypraw, włóż do dużego, płaskiego naczynia razem z cebulą i podsmaż na odrobinie oleju. Po kilku minutach dodaj ziele, pieprz, podlej bulionem, dołóż liść laurowy, marchew oraz wlej pomidory z papryką (z sokiem).
3. Duś potrawkę na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, przez mniej więcej godzinę.
4. Pod koniec duszenia mięso powinno być całkiem miękkie, a sos zredukowany. Jeśli chcesz, możesz go zagęścić odrobiną mąki rozmieszanej w wodzie. Dopraw. Podaj z pieczywem i natką.