Gęsta potrawka z pomidorami
Warto zrobić dużo – będą dokładki!

Składniki
- 500 g łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
- 2 posiekane cebule
- 2 czerwone papryki
- olej
- 1 l bulionu
- 1 kg pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- marchewka pokrojona w kostkę
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- łyżeczka cukru, sól, pieprz do smaku
- ew. odrobina wody
4-5
1. Papryki przetnij wzdłuż, usuń nasiona. Ułóż je wraz z pomidorami na natłuszczonej blaszce w piekarniku. Opiecz przez 15 min. Wyjmij, ostudź, zdejmij skórkę. Warzywa pokrój w kostkę.
2. Mięso przypraw, włóż do dużego, płaskiego naczynia razem z cebulą i podsmaż na odrobinie oleju. Po kilku minutach dodaj ziele, pieprz, podlej bulionem, dołóż liść laurowy, marchew oraz wlej pomidory z papryką (z sokiem).
3. Duś potrawkę na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, przez mniej więcej godzinę.
4. Pod koniec duszenia mięso powinno być całkiem miękkie, a sos zredukowany. Jeśli chcesz, możesz go zagęścić odrobiną mąki rozmieszanej w wodzie. Dopraw. Podaj z pieczywem i natką.