Glazurowane bataty ze śliwkami kalifornijskimi
Wyjątkowy smak!
Składniki:
- 3 średnie bataty, nieobrane
- 1 szklanka śliwek kalifornijskich
- 1 łyżka oleju roślinnego (dodatkowo odrobina do wysmarowania formy do pieczenia)
- 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka skórki pomarańczowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżeczki posiekanego kandyzowanego imbiru
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 175°C. Pokrój bataty wzdłuż, w ósemki. Następnie umieść je w uprzednio naoliwionym naczyniu do pieczenia (powinny być ułożone w jednej warstwie), dodaj śliwki kalifornijskie. W małej misce wymieszaj świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy, olej, miód, skórkę pomarańczową, sól i cynamon. Polej bataty i śliwki tak przygotowanym sosem, a następnie posyp imbirem.
2. Całość przykryj folią i piecz przez 45 minut. Zwiększ temperaturę piekarnika do 220°C. Usuń folię i podlej potrawę powstałym sosem z pieczenia. Piecz jeszcze około 10 minut, aż bataty będą miękkie, słodkie i obtoczone glazurą.