Glazurowane bataty ze śliwkami kalifornijskimi

Wyjątkowy smak!

Składniki:

  • 3 średnie bataty, nieobrane
  • 1 szklanka śliwek kalifornijskich 
  • 1 łyżka oleju roślinnego (dodatkowo odrobina do wysmarowania formy do pieczenia)
  • 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżeczki posiekanego kandyzowanego imbiru

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 175°C. Pokrój bataty wzdłuż, w ósemki. Następnie umieść je w uprzednio naoliwionym naczyniu do pieczenia (powinny być ułożone w jednej warstwie), dodaj śliwki kalifornijskie. W małej misce wymieszaj świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy, olej, miód, skórkę pomarańczową, sól i cynamon. Polej bataty i śliwki tak przygotowanym sosem, a następnie posyp imbirem.

Reklama

2. Całość przykryj folią i piecz przez 45 minut. Zwiększ temperaturę piekarnika do 220°C. Usuń folię i  podlej potrawę powstałym sosem z pieczenia. Piecz jeszcze około 10 minut, aż bataty będą miękkie, słodkie i obtoczone glazurą.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje