Głodny? Makaron przygotujesz najszybciej

Potrawy z makaronu mają dwie podstawowe zalety: są pyszne i łatwe w przygotowaniu. Wystarczy dodać do niego kilka składników, a otrzymasz smaczne danie. Tym razem proponujemy makaron z brokułami i gorgonzolą.

Penne z brokułem
Penne z brokułem123RF/PICSEL

Magda Trojanowska w swej książce "Slow Life z widokiem na Śnieżkę" podaje przepis na makaron z gorgonzolą i brokułami.

Aby przygotować potrawę, bierzemy: 400 g makaronu rurki, 200 g gorgonzoli, brokuła, 100 ml śmietanki kremówki 30 proc., 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz młotkowany.

Brokuła, umytego i podzielonego na różyczki, blanszujemy, a łodyżki kroimy w słupki. Oliwę i masło rozgrzewamy na głębokiej patelni, dorzucamy gorgonzolę i mieszając doprowadzamy do powstania jednolitego sosu. Dodajemy śmietankę i słupki brokuła oraz pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Na koniec wkładamy różyczki brokuła. Delikatnie wszystko solimy, zaś pieprz sypiemy odważnie.

Gotujemy makaron według przepisu. Na 3 minuty przed końcem gotowania odlewamy z garnka pół szklanki wody i dodajemy do sosu. Odcedzamy makaron, dodajemy go do sosu na patelni, mieszamy.

Kiedy sos idealnie oblepi makaron, przekładamy go na talerze. Można potrawę jeszcze polać oliwą i posypać pieprzem młotkowanym. (PAP Life)

Makaron zapiekany z seremInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas