Gnocchi

Kluseczki gnocchi zrobione z ziemniaków smakują doskonale.

Są pyszne!
Są pyszne!123RF/PICSEL

Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. W garnku zagotuj wodę, a gdy zacznie wrzeć posól i wrzuć ziemniaki. Gotuj 35-45 min, aż będą miękkie. Odcedź i jeszcze gorące ostrożnie obierz ze skórki (żeby się nie poparzyć możesz to robić trzymając ziemniaki w bawełnianej ściereczce).

Ciepłe ziemniaki zgnieć praską lub tłuczkiem. Rozgniecione ziemniaki wyłóż na stolnicę lub blat kuchenny. Dodaj jajko i stopniowo dosypując mąkę szybko wyrób gładkie ciasto (ilość dodanej mąki zależy od rodzaju ziemniaków; jeśli ciasto będzie bardzo się kleić możesz dodać całą mąkę).

Z ciasta uformuj wałeczki grubości kciuka i pokrój je na kawałki po ok. 2 cm. Przesuwając je między palcami nadaj im owalny kształt. Kluseczki możesz pozostawić w takim kształcie lub zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem. Do jednej ręki weź widelec a do drugiej kawałek ciasta. Połóż je na widelcu, przyciśnij kciukiem, by na kluseczce powstały rowki i przetocz wzdłuż widelca aż na jego koniec. Kluseczki partiami wrzucaj na osolony wrzątek. Gdy wypłyną na powierzchnię wyjmij je łyżką cedzakową. Wystudź.

Na patelnię wrzuć boczek pokrojony w kostkę. Smaż na małym ogniu tak długo, aż wytopią się z niego skwarki. Na drugiej patelni rozgrzej olej oraz masło i podsmaż gnocchi. Kluseczki polej skwarkami i posyp startym serem.Danie doskonałe jest także podane na zimno. 

Jak zrobić kluski śląskie?Interia Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas