Reklama

Reklama

Gnocchi

Włoskie kluseczki - gnocchi (czyli grudki) można porównać do naszych kopytek. Mogą uzupełniać obiad lub być osobnym posiłkiem, jeśli wzbogacimy je o sos, tarty parmezan lub domowej roboty masło szałwiowe.

Składniki

  • 1/2 kg ziemniaków (kat. C)
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1 całe jajko
  • sól

Ziemniaki gotujemy osolonej wodzie w mundurkach, gdy staną się miękkie, odcedzamy je i studzimy. Przestudzone obieramy i rozgniatamy w misce widelcem.

Mąkę przesiewamy do miski, żeby ją lekko "napowietrzyć".

Na stolnicę przekładamy rozgniecione ziemniaki, na nie ostrożnie wsypujemy mąkę. W powstałym kopczyku formujemy wgłębienie, wbijamy doń jajko, dodajemy szczyptę soli. Z całości zagniatamy ciasto.

Z ciasta odrywamy kawałeczki, z których formujemy w dłoniach lekko podłużne kluseczki. Możemy odbić po boku każdej zęby widelca, by stworzyć wzorek paseczków, charakterystyczny dla gnocchi. 

W garnku zagotowujemy wodę, solimy. Gotujemy kluseczki w osolonym wrzątku, gotowe zaczną wypływać.

Reklama

Darmowy program – rozlicz PIT 2020

Dowiedz się więcej na temat: gnocchi | kluski gnocchi

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje