Składniki na 4 porcje: - 1 średnia cebula, - 1 ząbek czosnku, - 8 średnich pomidorów, - 1 łyżka oliwy z oliwek, - 1 łyżka przecieru pomidorowego, - 2 opakowania gnocchi, - sól, pieprz cytrynowy, - 100 g sera owczego, - 2 gałązki bazylii Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Pomidory umyć, pokroić. Oliwę rozgrzać w rondelku, dodać cebulę i czosnek, smażyć aż będzie szklista. Wmieszać przecier pomidorowy. Dodać pomidory i gotować przez 5 minut. W tym czasie gnocchi wrzucić do gotującej się osolonej wody i na małym ogniu gotować przez ok 5 minut, aż gnocchi wypłyną. Odcedzić. Sos doprawić solą, pieprzem cytrynowym i zmiksować. Ser owczy pokroić w kostkę, dodać do sosu i jeszcze raz zagotować. Gnocchi i sos nakładać na talerze. Dekorować listkami bazylii. Czas przygotowania 20 minut Jedna porcja zawiera 1680 kJ/401 kcal