Gnocchi z brokułami
Włoskie kluski ziemniaczane w niecodziennym sosie.

Składniki
- 1 kg ziemniaków
- łyżka masła
- 2 szklanki mąki
- 2 roztrzepane jajka
- kilka różyczek brokułu
- pół szklanki śmietany
- śmietankowy serek topiony
- ząbek czosnku
Przygotowanie
1. Obierz i ugotuj ziemniaki. Odcedź i gdy ostygną, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj drewnianą łyżką z jajkami i masłem. Mąkę dodaj na końcu. Dobrze wyrób ciasto. Podziel na dwie części, z każdej zrób wałeczek.
2. Pokrój na małe kawałki i formuj okrągłe kluseczki. W tej pracy chętnie pomoże ci twój maluch! Wrzucaj do wrzątku partiami i gotuj około 2 minut od wypłynięcia.
3. Przygotuj sos: w garnku rozpuść serek ze śmietaną. Dodaj posiekany czosnek. Gotuj, mieszając, do uzyskania gładkiego sosu. Dopraw. Różyczki brokułu wrzuć do wrzątku i podgotuj chwilę.