Gnocchi z cukinią
To włoskie danie pokochali Polacy. Gnocchi nieco przypominają nasze kopytka i cudownie komponują się z sosami, mięsem i warzywami. Te z dodatkiem cukinii są doskonałe.
Obierz i ugotuj ziemniaki. Odcedź i gdy ostygną, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj drewnianą łyżką z jajkami i masłem. Mąkę dodaj na końcu. Dobrze wyrób ciasto. Podziel na dwie części, z każdej zrób wałeczek.
Pokrój na małe kawałki i formuj okrągłe kluseczki. Wrzucaj do wrzątku partiami i gotuj około 2 minut od wypłynięcia.
Przygotuj sos: w garnku rozpuść serek ze śmietaną. Dodaj posiekany czosnek. Gotuj, mieszając, do uzyskania gładkiego sosu.
Cukinie umyj, obierz i pokrój na cienkie plasterki. Podsmaż cukinię na oliwię, by zmiękła. Usmażoną dorzuć do sosu. Gnocchi wymieszaj z sosem i podawaj na ciepło posypane parmezanem.