Reklama

Reklama

Gnocchi z cukinią

To włoskie danie pokochali Polacy. Gnocchi nieco przypominają nasze kopytka i cudownie komponują się z sosami, mięsem i warzywami. Te z dodatkiem cukinii są doskonałe.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • łyżka masła
  • 2 szklanki mąki
  • 2 roztrzepane jajka
  • 1 duża cukinia
  • pół szklanki śmietany
  • śmietankowy serek topiony
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta tartego parmezanu

Obierz i ugotuj ziemniaki. Odcedź i gdy ostygną, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj drewnianą łyżką z jajkami i masłem. Mąkę dodaj na końcu. Dobrze wyrób ciasto. Podziel na dwie części, z każdej zrób wałeczek.

Pokrój na małe kawałki i formuj okrągłe kluseczki. Wrzucaj do wrzątku partiami i gotuj około 2 minut od wypłynięcia.

Przygotuj sos: w garnku rozpuść serek ze śmietaną. Dodaj posiekany czosnek. Gotuj, mieszając, do uzyskania gładkiego sosu. 

Cukinie umyj, obierz i pokrój na cienkie plasterki. Podsmaż cukinię na oliwię, by zmiękła. Usmażoną dorzuć do sosu. Gnocchi wymieszaj z sosem i podawaj na ciepło posypane parmezanem.

Reklama

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: gnocchi | cukinia | włoskie danie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje