Gnocchi z cukinią

To włoskie danie pokochali Polacy. Gnocchi nieco przypominają nasze kopytka i cudownie komponują się z sosami, mięsem i warzywami. Te z dodatkiem cukinii są doskonałe.

Gnocchi to jedno z ulubionych dań Włochów
Gnocchi to jedno z ulubionych dań Włochów 123RF/PICSEL

Obierz i ugotuj ziemniaki. Odcedź i gdy ostygną, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj drewnianą łyżką z jajkami i masłem. Mąkę dodaj na końcu. Dobrze wyrób ciasto. Podziel na dwie części, z każdej zrób wałeczek.

Pokrój na małe kawałki i formuj okrągłe kluseczki. Wrzucaj do wrzątku partiami i gotuj około 2 minut od wypłynięcia.

Przygotuj sos: w garnku rozpuść serek ze śmietaną. Dodaj posiekany czosnek. Gotuj, mieszając, do uzyskania gładkiego sosu.

Cukinie umyj, obierz i pokrój na cienkie plasterki. Podsmaż cukinię na oliwię, by zmiękła. Usmażoną dorzuć do sosu. Gnocchi wymieszaj z sosem i podawaj na ciepło posypane parmezanem.

"Ewa gotuje": Zalewajka na białej kiełbasiePolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas