Gofrowy przekładaniec
Ten deser pokochają nie tylko dzieci

Składniki
- CIASTO:
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 2 szkl. maślanki (ew. kefiru albo zsiadłego mleka)
- 5 łyżek stopionego masła;
- PRZEŁOŻENIE: l
- 3 szkl. śmietany kremówki l
- 3 tabliczki (po 10 dag) gorzkiej czekolady
- 2 łyżki likieru miętowego
- 50–60 dag truskawek
Sposób przygotowania
1. Śmietanę mocno podgrzej. Czekoladę połam na małe kawałeczki. Wrzuć je do śmietany, mieszaj, aż czekolada zupełnie się rozpuści. Czekoladową śmietanę wystudź, a potem schłodź w lodówce (ok. 3 godzin). 2. Do miseczki wsyp mąkę, cukier, kakao, sól, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Przemieszaj. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. W drugiej miseczce wymieszaj widelcem żółtka z maślanką oraz stopionym i wystudzonym masłem. Następnie porcjami dodaj sypkie składniki. Całość szybko wymieszaj mikserem. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek domieszaj do ciasta łyżką. 3. Rozgrzej gofrownicę. Wylewaj porcje ciasta i smaż gofry. Wystudź je. Truskawki umyj, usuń szypułki. Owoce pokrój na kawałeczki. 4. Schłodzoną śmietanę ubij na gęsty krem. Połącz go z likierem miętowym. Gofry składaj po trzy - jeden na drugim. Przełóż je truskawkami oraz kremem śmietanowo-czekoladowym. Od razu podawaj. Ew. udekoruj listkami mięty