Gofry będą puszyste jak chmurka. Wystarczy jedna zmiana w przepisie

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Domowym gofrom trudno się oprzeć
Domowym gofrom trudno się oprzeć123RF/PICSEL

Przepis na gofry warto mieć w zanadrzu

Nieoczywisty składnik w przepisie na gofry sprawi, że będą rozpływać się w ustach
Nieoczywisty składnik w przepisie na gofry sprawi, że będą rozpływać się w ustach123RF/PICSEL

Jak zrobić gofry z serkiem wiejskim? Tę recepturę zapamiętasz na długo

  • 200 g serka wiejskiego
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego (możesz z niego zrezygnować, jeśli przyrządzasz gofry na słono)
  • 1 szczypta soli
Dokładna liczba gofrów, jaką przygotujesz z tego przepisu, zależy od wielkości twojej gofrownicy
Dokładna liczba gofrów, jaką przygotujesz z tego przepisu, zależy od wielkości twojej gofrownicy123RF/PICSEL
  1. Białka oddziel od żółtek, następnie ubij ze szczyptą soli na puszystą pianę.
  2. W osobnej misce połącz serek wiejski, mleko, żółtka oraz cukier, jeśli go używasz.
  3. Powstałą masę stopniowo dodawaj do piany z białek, mieszając całość szpatułką.
  4. Porcje ciasta wykładaj w rozgrzanej gofrownicy. Gdy staną się rumiane, są gotowe do jedzenia.

Zobacz również:

    Uniwersalny pomysł na śniadanie albo podwieczorek

    Przepis na najlepsze gofryInteria KulinariaInteria Kulinaria