Słodkie przekąski z truskawkami i mascarpone. Te desery schowaj przed łakomczuchami

Tarta z truskawkami
Tarta z truskawkami123RF/PICSEL

Tiramisu truskawkowe

Zobacz również:

    • 3 jajka
    • 100 g cukru
    • 500 g mascarpone
    • ¾ szklanki mocnego espresso
    • 2 łyżeczki likieru amaretto
    • 150 g truskawek
    • 200 g podłużnych włoskich biszkoptów
    • kakao bez cukru
    • świeże owoce i listki mięty do dekoracji
    1. Do suchej i czystej miski wbijamy trzy białka, dodajemy szczyptę soli i zaczynamy je ubijać na sztywną pianę.
    2. W oddzielnym naczyniu miksujemy żółtka z podaną porcją cukru. Końcowo masa powinna być idealnie puszysta i w jasnożółtym kolorze.
    3. Do tak przygotowanej masy z żółtek i cukru dodajemy stopniowo mascarpone i miksujemy po każdej porcji.
    4. Masę z mascarpone doprawiamy dwiema łyżeczkami amaretto i delikatnie dodajemy do niej ubite na sztywno białka.
    5. Na dno wysokich szklanek lub pucharków wykładamy biszkopty lekko zamoczone w przestudzonej kawie.
    6. Kolejną warstwę tworzą pokrojone w kostkę truskawki, a następnie masa z mascarpone. Podane kroki powtarzamy do momentu, w którym szklanki całkowicie się wypełnią.
    7. Tak przygotowane tiramisu truskawkowe obficie posypujemy ciemnym kakao i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny.
    8. Tiramisu truskawkowe podajemy ze świeżymi owocami i listkami mięty. Smacznego!

    Krucha tarta z truskawkami i mascarpone

    Krucha tarta z truskawkami i mascarpone to doskonały pomysł na deser po obiedzie
    Krucha tarta z truskawkami i mascarpone to doskonały pomysł na deser po obiedzie123RF/PICSEL
    • 300 g mąki pszennej
    • 150 g masła
    • 1 jajko
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 250 g serka mascarpone
    • 200 g śmietanki 30%
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 400-500 g truskawek
    1. Mąkę pszenną przesiewamy do miski, dodajemy trzy łyżki cukru pudru oraz zimne i pokrojone w kostkę masło.
    2. Podane składniki zaczynamy ucierać w dłoniach do momentu, w którym powstaną okruszki przypominające kruszonkę.
    3. W kolejnym kroku dodajemy jajko, nadal zagniatamy rękoma i formujemy gładką kulę. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
    4. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 c. Przekładamy do natłuszczonej formy na tartę, spód nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15-20 minut.
    5. Zimną śmietankę 30% ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do niej serek mascarpone połączony z cukrem  pudrem.
    6. Tak przygotowany krem wykładamy na upieczony i całkowicie wystudzony kruchy spód. Wierzch ciasta ozdabiamy truskawkami pokrojonymi w połówki.
    7. Tartę z truskawkami schładzamy w lodówce i podajemy jako deser do popołudniowej kawy. Smacznego!

    Naleśniki z truskawkami i serkiem mascarpone

    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 3 średnie jajka
    • 1 szklanka mleka
    • 1 szklanka wody gazowanej
    • 4 łyżki oleju roślinnego
    • ½ łyżeczki cukru
    • szczypta soli
    • 250 g serka mascarpone
    • 1 łyżeczka cukru z wanilią
    • 250 g truskawek
    • ½ szklanki śmietanki kremówki 30%
    • kilka listków świeżej mięty
    1. Do miski przesiewamy szklankę mąki pszennej, wbijamy trzy jajka, wlewamy wodę oraz mleko i doprawiamy solą.
    2. Na koniec do masy dodajemy jeszcze olej i całość dokładnie mieszamy trzepaczką lub mikserem. Powinniśmy uzyskać gładką i pozbawioną grudek masę.
    3. Na palniku porządnie rozgrzewamy patelnię, a następnie chochlą wlewamy porcję ciasta i smażymy do zarumienienia z każdej strony.
    4. Usmażone naleśniki przekładamy na talerz i zabieramy się za przygotowanie nadzienia na bazie truskawek i mascarpone.
    5. Serek mascarpone przekładamy do miski, dosypujemy łyżeczkę cukru z wanilią i dokładnie mieszamy.
    6. Umyte i osuszone truskawki kroimy w plasterki, a następnie łączymy je z drobno posiekanymi listkami mięty.
    7. Na każdego naleśnika wykładamy łyżkę serka, rozsmarowujemy, wierzch posypujemy truskawkami z miętą i zwijamy w rulon lub składamy jak trójkąt.
    8. Tak przygotowane naleśniki z truskawkami i mascarpone idealnie smakują na ciepło lub zimno. Możemy dodatkowo posypać je cukrem pudrem, udekorować bitą śmietaną lub polewą czekoladową. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Torcik z truskawkami i galaretkąPolsatPolsat