Gofry będą puszyste jak chmurka. Wystarczy jedna zmiana w przepisie

Gofry są uniwersalnym daniem, które pasuje do różnych okazji. Mogą być podawane podczas rodzinnych śniadań, imprez w gronie znajomych czy pikników. Ich uniwersalność sprawia, że przepis na gofry powinien znaleźć się w książce kucharskiej każdego amatora gotowania. Warto eksperymentować z różnymi składnikami i dodatkami, aby odkryć swoją ulubioną wersję tego przysmaku. Tym razem do receptury proponujemy dodać nietypowy produkt. Gofry będą jak z budki na kurortowych deptakach, a nawet jeszcze lepsze.

Domowym gofrom trudno się oprzeć
Domowym gofrom trudno się oprzeć123RF/PICSEL

Przepis na gofry warto mieć w zanadrzu

Pewnie wielu z nas postrzega gofry jako specjał zajadany z ochotą podczas wakacji. Gofry jak z budki? Taki sam efekt, a niejednokrotnie nawet lepszy, możesz przygotować w zaciszu własnej kuchni. Idealne gofry są chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Takie połączenie sprawia, że jedzenie zamienia się w czystą przyjemność. Ich ogromnym atutem jest fakt, że można serwować je zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Uniwersalnym dodatkiem, który pomoże uzyskać idealną konsystencję, jest... serek wiejski.

Nieoczywisty składnik w przepisie na gofry sprawi, że będą rozpływać się w ustach
Nieoczywisty składnik w przepisie na gofry sprawi, że będą rozpływać się w ustach123RF/PICSEL

Jak zrobić gofry z serkiem wiejskim? Tę recepturę zapamiętasz na długo

Sukces w kuchennych manewrach i pracy nad przepisem na pyszne gofry nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. To kolejna zaleta potrawy — jest łatwa w przygotowaniu, ale z odpowiednimi dodatkami może być naprawdę efektowna. Prezentujemy sposób na przyrządzenie gofrów z serkiem wiejskim.

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego (możesz z niego zrezygnować, jeśli przyrządzasz gofry na słono)
  • 1 szczypta soli
Dokładna liczba gofrów, jaką przygotujesz z tego przepisu, zależy od wielkości twojej gofrownicy
Dokładna liczba gofrów, jaką przygotujesz z tego przepisu, zależy od wielkości twojej gofrownicy123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek, następnie ubij ze szczyptą soli na puszystą pianę.
  2. W osobnej misce połącz serek wiejski, mleko, żółtka oraz cukier, jeśli go używasz.
  3. Powstałą masę stopniowo dodawaj do piany z białek, mieszając całość szpatułką.
  4. Porcje ciasta wykładaj w rozgrzanej gofrownicy. Gdy staną się rumiane, są gotowe do jedzenia.

Uniwersalny pomysł na śniadanie albo podwieczorek

Gofry można podawać na wiele różnych sposobów. Wszystko zależy od pory dnia i indywidualnych upodobań smakowych. Nie musisz postrzegać ich wyłącznie w kategoriach deseru, uginającego się pod ciężarem bitej śmietany i polewy.

Gofry z owocami, jogurtem i miodem to świetny pomysł na pożywne i smaczne śniadanie. Można podawać je również jako przekąskę na imprezach lub spotkaniach towarzyskich, serwując je z różnymi dipami i sosami. Słodki podwieczorek w postaci gofrów z lodami i sezonowymi owocami zawsze cieszy podniebienia smakoszy. W porze kolacji świetnie będą smakować z warzywną pastą albo twarogiem. Dodatki wybierz w zależności od tego, jakie warzywa i zioła udało ci się zgromadzić w spiżarce.

Przepis na najlepsze gofryInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas