Gofry dla łasuchów
Dzieci je uwielbiają!
Składniki:
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
- pół szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody
- 5 kropel aromatu waniliowego
- 400 ml śmietany 30 proc.
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 dag czekolady
Przygotowanie:
1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cu krem. Wymieszaj je z olejem, aromatem, mlekiem i wodą. Dodaj składniki sypkie, lekko wymieszaj. Odstaw na 10 minut.
2. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj je do masy porcjami, wymieszaj łyżką. Gofrownicę mocno rozgrzej, posmaruj małą ilością oleju, wlej porcję ciasta, piecz kilka minut. Zdejmij i wystudź. Śmietanę ubij z cukrem pudrem, wyłóż na środek gofra. Czekoladę rozpuść w garnku, polej gofry.
Warto wiedzieć:
Ciasto na gofry ucieraj drewnianą pałką lub szpatułką, a nie mikserem. Chodzi o to, że nie powinno być ono bardzo gładko utarte. W domowej gofrownicy ciasto warto piec aż około 10 minut. W trakcie pieczenia nie wolno otwierać gofrownicy. Dzięki temu gofry będą chrupiące z wierzchu, a w środku mięciutkie.