Gofry - przysmak w kratkę

Aktualizacja

Choć ich przygotowanie wymaga nieco wprawy, to po paru próbach gofry udadzą się z pewnością każdemu. Gofry to nie tylko wakacyjny przysmak w wersji z bitą śmietaną i owocami, ale danie, które coraz częściej pojawia się w restauracyjnym menu jako wytrawne śniadanie lub lekki lunch. Oto nasza propozycja na świetne gofry.

Gofry śniadaniowe
Gofry śniadaniowe123RF/PICSEL

Śniadaniowe, z serem pleśniowym i warzywami

Gofry - przygotowanie

Propozycja 1.

Ze składników przygotuj ciasto, odstaw na chwilę na bok.

Piecz gofry, przekrój na trójkąty.

Każdy smaruj śmietankowym serkiem, układaj plastry sera pleśniowego, pokrojone warzywa, rukolę. Przykryj wierzch, tworząc kanapkę.


Propozycja 2.

Na upieczone gofry ułóż pokrojony w plasterki pleśniowy ser.

Dodaj pokrojoną w cienkie plastry gruszkę, na wierzchu ułóż listki rukoli. Całość skrop oliwą i sosem balsamicznym.

Gofry z czekoladą
Gofry z czekoladą123RF/PICSEL

Z czekoladowym sosem, lodami i bananem

Gofry - przygotowanie

Połącz w misce jajko, żółtka, mleko, olej, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól i cukier. Stopniowo dodawaj mąkę, do uzyskania konsystencji, która będzie przypominać ciasto naleśnikowe. 

Odstaw ciasto na 20 minut, następnie piecz gofry w rozgrzanej gofrownicy. 

Żeby przygotować sos czekoladowy, utrzyj żółtka z cukrem na gęsty krem. Czekoladę rozpuść w gorącym mleku, lekko ostudź i połącz z roztartymi żółtkami oraz masłem. Sos wymieszaj, ostudź. Uważaj, żeby na wierzchu nie powstała skorupka! 

Przygotowane gofry układaj na talerzykach, cienkim strumieniem polej każdy sosem czekoladowym. Do każdej porcji dodaj po gałce lodów, np. czekoladowych. Możesz też dodać owoce.

Gofry cynamonowe
Gofry cynamonowe123RF/PICSEL

Cynamonowe, z plastrami jabłka

Gofry - sposób przygotowania

Wbij jajka do miski, dodaj cukier i cukier waniliowy, wymieszaj, dodaj resztę składników ciasta. Całość zmiksuj. 

Na rozgrzaną gofrownicę wlewaj porcje ciasta i piecz na złoty kolor. 

Jabłka pokrój w cieniutkie półplasterki, ułóż na talerzu i posyp cukrem i cynamonem, skrop sokiem z cytryny. Gdy cukier się rozpuści i wytworzy się sok, układaj jabłka na gofrach. Możesz gofry polać sosem, np. czekoladowym, i oprószyć cukrem pudrem.

Sprawdź też inne śniadaniowe przepisy:

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Zalewajka na białej kiełbasiePolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas