Reklama

Reklama

Gofry - przysmak w kratkę

Choć ich przygotowanie wymaga nieco wprawy, to po paru próbach gofry udadzą się z pewnością każdemu. Gofry to nie tylko wakacyjny przysmak w wersji z bitą śmietaną i owocami, ale danie, które coraz częściej pojawia się w restauracyjnym menu jako wytrawne śniadanie lub lekki lunch. Oto nasza propozycja na świetne gofry.

Śniadaniowe, z serem pleśniowym i warzywami

Czas przyrządzenia: 20 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • szklanka mąki
  • jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki oliwy (+ odrobina do smarowania gofrownicy)
  • 1/2 szklanki tartego sera (np. cheddar)

Składniki - dodatki

  • śmietankowy serek
  • kilka plastrów sera pleśniowego
  • garść rukoli
  • zielony ogórek
  • kilka koktajlowych pomidorków

Gofry - przygotowanie

Propozycja 1.

Ze składników przygotuj ciasto, odstaw na chwilę na bok. 

Piecz gofry, przekrój na trójkąty. 

Każdy smaruj śmietankowym serkiem, układaj plastry sera pleśniowego, pokrojone warzywa, rukolę. Przykryj wierzch, tworząc kanapkę. 


Propozycja 2. 

Na upieczone gofry ułóż pokrojony w plasterki pleśniowy ser. 

Dodaj pokrojoną w cienkie plastry gruszkę, na wierzchu ułóż listki rukoli. Całość skrop oliwą i sosem balsamicznym.


Z czekoladowym sosem, lodami i bananem

Czas przyrządzenia: 20 min
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • jajko
  • 1/2 l mleka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

Składniki - sos czekoladowy

  • 1/2 tabliczki czekolady
  • szklanka mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka masła

Gofry - przygotowanie

Połącz w misce jajko, żółtka, mleko, olej, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól i cukier. Stopniowo dodawaj mąkę, do uzyskania konsystencji, która będzie przypominać ciasto naleśnikowe. 

Odstaw ciasto na 20 minut, następnie piecz gofry w rozgrzanej gofrownicy. 

Żeby przygotować sos czekoladowy, utrzyj żółtka z cukrem na gęsty krem. Czekoladę rozpuść w gorącym mleku, lekko ostudź i połącz z roztartymi żółtkami oraz masłem. Sos wymieszaj, ostudź. Uważaj, żeby na wierzchu nie powstała skorupka! 

Przygotowane gofry układaj na talerzykach, cienkim strumieniem polej każdy sosem czekoladowym. Do każdej porcji dodaj po gałce lodów, np. czekoladowych. Możesz też dodać owoce.

Reklama


Cynamonowe, z plastrami jabłka

Składniki

  • 400 g mąki
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml oleju
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego

Składniki - dodatki

  • 3 jabłka
  • 3 łyżki cukru
  • cynamon
  • sok z cytryny

Gofry - sposób przygotowania

Wbij jajka do miski, dodaj cukier i cukier waniliowy, wymieszaj, dodaj resztę składników ciasta. Całość zmiksuj. 

Na rozgrzaną gofrownicę wlewaj porcje ciasta i piecz na złoty kolor. 

Jabłka pokrój w cieniutkie półplasterki, ułóż na talerzu i posyp cukrem i cynamonem, skrop sokiem z cytryny. Gdy cukier się rozpuści i wytworzy się sok, układaj jabłka na gofrach. Możesz gofry polać sosem, np. czekoladowym, i oprószyć cukrem pudrem.

Sprawdź też inne śniadaniowe przepisy:

Tosty francuskie

Klasyczny omlet

Zapiekane kanapki z mozarellą

Zobacz także:


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: gofry | domowe gofry | gofry przepisy | wytrawne gofry

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy