Gofry z bitą śmietaną
Składniki na 4 porcje. Czas: około 30 minut. Porcja: 340 kcal.
Masło rozpuść w rondelku lub w kuchence mikrofalowej. Odstaw do całkowitego ostudzenia. W misce utrzyj 2 duże lub 3 mniejsze jajka z cukrem waniliowym.
Do masy jajecznej dolej mleko, rozmiksuj. Dalej miksując, stopniowo dodawaj mąkę. Na koniec wlej roztopione i wystudzone masło, wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Rozgrzej gofrownicę, blaszki posmaruj cienko olejem. Kolejno nakładaj porcje przygotowanego ciasta i piecz chrupiące złote gofry.
Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając, dosypuj cukier puder do smaku. Jagody (lub inne świeże owoce sezonowe) przebierz, opłucz, a potem starannie osusz na sicie.
Bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Tuż przed podaniem wyciskaj na ciepłe gofry ozdobne kleksy. Na warstwie bitej śmietany rozłóż przygotowane owoce. Jeśli chcesz, deser możesz dodatkowo obsypać cukrem pudrem. Dekoruj listkami świeżych ziół.
Dobra rada
Dzieci uwielbiają kolorowe posypki i polewy. Udekoruj nimi gotowy deser.
Boisz się, że w upalny dzień śmietana się nie ubije? Jest na to sposób. Przygotuj metalową miseczkę i wstaw ją do zamrażarki. Gdy naczynie pokryje się szronem, wlej do niego schłodzoną kremówkę i ubij jak zawsze.