Reklama

Reklama

Gofry z jajkami

Bardzo sycąca przekąska

Składniki

  • 160 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 50 g stopionego masła
  • 6 jajek
  • 270 ml mleka
  • 2 łyżki octu
  • kilka plasterków pomidora, ogórka, rzodkiewki, listki sałaty, koperek do dekoracji

Sposób przygtowania

Mąkę, sól, masło, żółtka z 2 jajek i 1/3 mleka roztrzep lekko na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Odstaw na 10 minut. Zagotuj wodę na jajka, dodaj ocet. Zmniejsz ogień, łyżką zamieszaj wodę, by powstał wir i wbij jajko. Gotuj 3 minuty i wyłów je łyżką cedzakową. Powtórz czynność z pozostałymi trzema jajkami. Białka z 2 jajek ubij ze szczyptą soli na gęstą pianę. Delikatnie wymieszaj pianę z ciastem na gofry. Piecz ok. 4 minut w gorącej gofrownicy. Podawaj z sałatą, jajkami, plasterkami pomidora, ogórka, rzodkiewki i koperkiem. Dopraw solą i pieprzem

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje