Reklama

Reklama

Gofry z kremem i owocami

Deser dla prawdziwych łasuchów

Składniki - ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • ćwierć szklanki oleju
  • łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli

Składniki - dodatki

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 6 brzoskwiń
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka żelatyny
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania

1. Żółtka miksuj z mlekiem, przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, olejem i aromatem. Białka ubij ze szczyptą soli, dodaj cukier, wymieszaj. 

2. Kremówkę ubij. Brzoskwinie obierz, pokrój. Żelatynę rozpuść. Połowę brzoskwiń podgrzej, dodaj żelatynę, cukier i sok z cytryny. Mąkę z odrobiną zimnej wody wymieszaj, dodaj do owoców, zagotuj, ostudź. 

3. Ciasto wlewaj do gofrownicy i zapiekaj 3 minuty. Przekładaj kremówką, owocami i żelem owocowym.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje