Gołąbki o orientalnym smaku
Są pyszne, łatwe w przygotowaniu i mają mniej niż 100 kcal. Czego chcieć więcej?
Składniki:
- 1 kg włoskiej kapusty
- 250 g mielonej wołowiny
- 75 g ryżu
- 40 g migdałów bez skórki
- 2-3 ząbki czosnku
- cebula
- jajko
- po 1/2 łyżeczki cynamonu, oregano i mielonego kminku
- 3 łyżki oleju
- 150 ml bulionu
- 2 szklanki sosu pomidorowego
- 100 g sera feta
Przygotowanie:
1. Posiekaj migdały. Ugotuj ryż z migdałami i odstaw.
2. Umyj kapustę. Pojedyncze liście blanszuj w osolonym wrzątku 1-2 minuty, po czym zahartuj w zimnej wodzie.
3. Obierz czosnek i cebulę, posiekaj. Wymieszaj mięso, jajko, połowę cebuli i czosnku, kminek i cynamon. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj ryż i migdały.
4. Zawiń farsz w liście kapusty. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż gołąbki. Przełóż do rondla, zalej bulionem, dodaj oregano, resztę cebuli i czosnku, duś pod przykryciem 10-15 minut. Dodaj sos pomidorowy i duś jeszcze 5-10 minut. Na talerzu posyp fetą.