Reklama

Reklama

Gołąbki o orientalnym smaku

Są pyszne, łatwe w przygotowaniu i mają mniej niż 100 kcal. Czego chcieć więcej?

Składniki:

  • 1 kg włoskiej kapusty
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 75 g ryżu
  • 40 g migdałów bez skórki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • cebula
  •  jajko
  • po 1/2 łyżeczki cynamonu, oregano i mielonego kminku
  •  3 łyżki oleju
  • 150 ml bulionu
  • 2 szklanki sosu pomidorowego
  • 100 g sera feta

Reklama

Przygotowanie:

1. Posiekaj migdały. Ugotuj ryż z migdałami i odstaw.

2. Umyj kapustę. Pojedyncze liście blanszuj w osolonym wrzątku 1-2 minuty, po czym zahartuj w zimnej wodzie.

3. Obierz czosnek i cebulę, posiekaj. Wymieszaj mięso, jajko, połowę cebuli i czosnku, kminek i cynamon. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj ryż i migdały.

4. Zawiń farsz w liście kapusty. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż gołąbki. Przełóż do rondla, zalej bulionem, dodaj oregano, resztę cebuli i czosnku, duś pod przykryciem 10-15 minut. Dodaj sos pomidorowy i duś jeszcze 5-10 minut. Na talerzu posyp fetą.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje