Składniki: - 1 główka kapusty włoskiej, - 0,75 kg mielonego mieszanego mięsa, - 1 czerstwa bułka, - 1 szklanka mleka, - 1 jajko, - 10 dag ryżu, - 1cebula, - sól, pieprz, - 1 kostka rosołowa, - 2 łyżki koncentratu pomidorowego, - 3 łyżki masła, - 3 łyżki mąki Przygotowanie: Ryż ugotować, schłodzić. Bułkę namoczyć w mleku. Z kapusty zdjąć wierzchnie, brzydkie liście, resztę liści zdjąć ostrożnie, aby się nie poprzerywały i sparzyć je we wrzątku, po schłodzeniu odciąć grubą, środkową żyłkę. Do mięsa dodać posiekaną cebulę, ryż, wyciśniętą bułkę, jajko, doprawić pieprzem i dokładnie wyrobić. Mięso nakładać na liście i ciasno zwijać. Na dnie garnka ułożyć pozostałe liście (aby gołąbki nie przywarły do dna) i układać na nich ciasno gołąbki. Zalać wodą do przykrycia ostatniej warstwy i gotować pod przykryciem 45-60 min. w czasie gdy gołąbki gotują się, przygotować sos. Zagotować 1 l. wody, dodać do niego kostkę rosołową i koncentrat pomidorowy. Na patelni rozgrzać masło i połączyć z mąką, chwilę posmażyć i dodać do wywaru pomidorowego, gotować do zgęstnienia. Sosem polewać gołąbki. Podawać z ziemniaczanym puree. Czas przygotowania: 1 h. 30 min. Przepis na 8 osób.