Gołąbki w pomidorach
Klasyk na polskim stole.
Składniki:
- 8 dużych liści kapusty
- 70 dag mieszanego mięsa mielonego
- 2 jajka
- 10 dag ryżu
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- olej do smażenia
- vegeta, suszony majeranek
- 1 listek laurowy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Liście kapusty włóż do wrzącej wody, po chwili wyjmij, zetnij zgrubiałe nerwy. Ryż gotuj 20 minut w posolonej wodzie, osącz. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na oleju, wymieszaj z mięsem, jajkami i ryżem. Masę przypraw majerankiem, vegetą, solą, pieprzem i jednym ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.
2. Porcje masy mięsnej ułóż na liściach kapusty. Brzegi liści zawiń do środka. Zwiń, formując gołąbki. Ułóż je w formie. Bulion zagotuj z przecierem pomidorowym i listkiem laurowym. Przypraw solą, pieprzem, majerankiem i drugim ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Zalej tym gołąbki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz przez godzinę.