Gołąbki w pomidorach

Klasyk na polskim stole.

Gołąbki w sosie pomidorowym - przysmak wszystkich Polaków
Gołąbki w sosie pomidorowym - przysmak wszystkich Polaków 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 8 dużych liści kapusty
  • 70 dag mieszanego mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 10 dag ryżu
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • olej do smażenia
  • vegeta, suszony majeranek
  • 1 listek laurowy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Liście kapusty włóż do wrzącej wody, po chwili wyjmij, zetnij zgrubiałe nerwy. Ryż gotuj 20 minut w posolonej wodzie, osącz. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na oleju, wymieszaj z mięsem, jajkami i ryżem. Masę przypraw majerankiem, vegetą, solą, pieprzem i jednym ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.

2. Porcje masy mięsnej ułóż na liściach kapusty. Brzegi liści zawiń do środka. Zwiń, formując gołąbki. Ułóż je w formie. Bulion zagotuj z przecierem pomidorowym i listkiem laurowym. Przypraw solą, pieprzem, majerankiem i drugim ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Zalej tym gołąbki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz przez godzinę.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas