Gołąbki w pomidorach (po 1. roku)
Oto przepis na przepyszne gołąbki. Sos pomidorowy wydobędzie z nich dodatkowy aromat. Smacznego!
Składniki:
- 2 liście białej kapusty
- 100 g chudej wieprzowiny
- 2 pomidory
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól
- 1/2 cebuli
- 1 jajko
- 2 łyżeczki masła
- 1 łyżeczka mąki
Sposób przygotowania:
1. Liście kapusty dokładnie umyj i obgotuj w gorącej wodzie.
2. Cebulę obierz, drobno pokrój i usmaż na maśle na złoty kolor.
3. Mięso umyj i zmiel. Wymieszaj z cebulą, jajkiem i solą.
4. Na liściach kapusty układaj farsz mięsny i formuj gołąbki. Włóż je do rondelka z gorącą wodą. Dodaj resztę masła, obrane ze skórki, pokrojone pomidory i gotuj przez ok. 30 min. Pod koniec wlej przecier pomidorowy zmieszany z mąką.
5. Gołąbki posyp koperkiem i podaj z ziemniakami.