Gołąbki w pomidorach po 1. roku
Delikatne gołąbki w pomidorach posmakują całej rodzinie.

Składniki
- 2 liście białej kapusty,
- 100 g chudej wieprzowiny,
- 2 pomidory,
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
- sól,
- 1/2 cebuli,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki masła,
- 1 łyżeczka mąki
Przygotowanie:
1. Liście kapusty dokładnie umyj i obgotuj w gorącej wodzie. 2. Cebulę obierz, drobno pokrój i usmaż na maśle na złoty kolor.
3. Mięso umyj i zmiel. Wymieszaj z cebulą, jajkiem i solą.
4. Na liściach kapusty układaj farsz mięsny i formuj gołąbki. Włóż je do rondelka z gorącą wodą. Dodaj resztę masła, obrane ze skórki, pokrojone pomidory i gotuj przez ok. 30 min. Pod koniec wlej przecier pomidorowy zmieszany z mąką.
5. Gołąbki posyp koperkiem i podaj z ziemniakami.