Gołąbki w sosie jabłkowym
Nowy sposób na gołąbki.

Składniki na 8 porcji:
- główka czerwonej kapusty, - 10 dag pieczarek, - pęczek dymki, sól, pieprz, - 10 dag surowego, chudego boczku, - 50 dag mielonej wieprzowiny, - 2 łyżki masła, pół szklanki wina, - 2 kwaskowate jabłka.
Przygotowanie:
Z kapusty oddzielić 8 liści. Ściąć w nich najgrubszy nerw, wrzucić na kilka minut do wrzątku. Pieczarki, cebulki i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Wymieszać z mielonym mięsem, posolić i popieprzyć. Farsz układać na liściach, zawijać gołąbki. Jabłka obrać, pokroić, zalać winem. Dusić gołąbki wraz z jabłkami. Danie podać np. z ryżem. Czas przygotowania 30 minut Jedna porcja zawiera 270 kJ/64 kcal