Gołąbki z kaszą jaglaną trochę inaczej
Kapustę sparzamy i usuwamy liście. Wycinamy z nich twarde części, by łatwo się zwijało gołąbki.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 2 jaja
- 3 cebule
- 1 kapusta
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- Garść siekanej natki pietruszki
- Garść siekanej kolendry
- 20g rodzynek
- 20 g kaparów
- 2 marchewki
- Sól, pieprz, brązowy cukier
Sposób przygotowania:
1. Kaszę jaglaną zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 20 minut, następnie odlewamy wodę i wielokrotnie płuczemy zimną wodą, aż woda będzie przezroczysta. To sprawi, że kasza nie będzie gorzka. Następnie zalewamy kaszę wodą do wysokości 1 cm ponad kaszę i gotujemy. W trakcie gotowanie przykrywamy i zmniejszamy gaz do najmniejszego i gotujemy jakieś 12 minut. Wyłączamy gaz i ostawiamy przykrytą kaszę w ciepłe miejsce by zmiękła całkowicie, a następnie studzimy ją.
2. Kapustę sparzamy i usuwamy liście. Wycinamy z nich twarde części, by łatwo się zwijało gołąbki.
3. Cebulę siekamy drobno i smażymy na maśle, aż lekko zbrązowieje.
4. 1/3 cebuli przekładamy do mięsa, dodajemy kaszę jaglaną , kapary, rodzynki, tartą marchewkę, siekane zioła, jajka i doprawiamy solą i pieprzem.
5. Zwijamy gołąbki dość ciasno.
6. Do reszty cebuli dodajemy pomidory, sól, pieprz i cukier oraz cynamon i kmin rzymski i dusimy chwilę. Sos powinien być pachnący i lekko słodki. Do sosu przekładamy gołąbki i dusimy jakieś 20-30 minut.