Gołąbki z kaszą jęczmienną
Naprawdę trudno im się oprzeć! Nawet jeśli gołąbki nigdy nie należały do twoich ulubionych dań, szybko zmienisz zdanie. Te z delikatnego mięsa z indyczego udźca, podlane domowej roboty sosem pomidorowym, podbiją serce każdego smakosza już od pierwszego kęsa.
Gołąbki
Sos pomidorowy
Mięso mielimy, kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W dużym naczyniu łączymy mielone mięso z ugotowaną kaszą i ryżem, dodajemy szczyptę soli, pieprz, koperek, po czym całość mieszamy.
Gotujemy kapustę do miękkości. Ugotowaną wyjmujemy z wody, studzimy, obrywamy zewnętrzne liście, którymi wykładamy denko dużego garnka. Z pozostałych ugotowanych liści i farszu formujemy gołąbki i układamy jeden za drugim, dość ciasno, na liściach leżących na dnie.
Odstawiamy ok. 50 ml wody, pozostałej z gotowania kapusty, resztą zalewamy gołąbki, tak, by je niemalże przykryć. Dodajemy dwa ziarenka ziela angielskiego, dwa liście laurowe, rozdrobnione ząbki czosnku oraz szczyptę soli. Posypujemy majerankiem. Przykrywamy całość i dusimy do miękkości około 40-50 minut.
Przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, dwa ząbki posiekanego czosnku, zalewamy zblendowanymi pomidorami z puszki, przyprawiamy solą, majerankiem i wlewamy 50 ml odstawionej wcześniej wody z gotowania kapusty. Całość mieszamy. W celu zagęszczenia sosu można dodać mielone siemię lniane. Gotowym sosem polewamy gołąbki, dekorujemy np. koperkiem.
Możemy zamiast przygotowania sosu, po prostu podsmażyć z obu stron gołąbki w tłuszczu na patelni.