Gołąbki z kaszą jęczmienną

Naprawdę trudno im się oprzeć! Nawet jeśli gołąbki nigdy nie należały do twoich ulubionych dań, szybko zmienisz zdanie. Te z delikatnego mięsa z indyczego udźca, podlane domowej roboty sosem pomidorowym, podbiją serce każdego smakosza już od pierwszego kęsa.

Ślinka cieknie na sam widok
Ślinka cieknie na sam widokINTERIA.PL

Gołąbki

Sos pomidorowy

Mięso mielimy, kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W dużym naczyniu łączymy mielone mięso z ugotowaną kaszą i ryżem, dodajemy szczyptę soli, pieprz, koperek, po czym całość mieszamy.

Gotujemy kapustę do miękkości. Ugotowaną wyjmujemy z wody, studzimy, obrywamy zewnętrzne liście, którymi wykładamy denko dużego garnka. Z pozostałych ugotowanych liści i farszu formujemy gołąbki i układamy jeden za drugim, dość ciasno, na liściach leżących na dnie.

Odstawiamy ok. 50 ml wody, pozostałej z gotowania kapusty, resztą zalewamy gołąbki, tak, by je niemalże przykryć. Dodajemy dwa ziarenka ziela angielskiego, dwa liście laurowe, rozdrobnione ząbki czosnku oraz szczyptę soli. Posypujemy majerankiem. Przykrywamy całość i dusimy do miękkości około 40-50 minut.

Przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, dwa ząbki posiekanego czosnku, zalewamy zblendowanymi pomidorami z puszki, przyprawiamy solą, majerankiem i wlewamy 50 ml odstawionej wcześniej wody z gotowania kapusty. Całość mieszamy. W celu zagęszczenia sosu można dodać mielone siemię lniane. Gotowym sosem polewamy gołąbki, dekorujemy np. koperkiem.

Możemy zamiast przygotowania sosu, po prostu  podsmażyć z obu stron gołąbki w tłuszczu na patelni.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas