Reklama

Reklama

Gołąbki z kaszą jęczmienną

Soczyste, aromatyczne i sycące. Idealne na obiad!

Składniki

  • 1 główka kapusty
  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • 700 g mięsa mielonego dowolnego
  • 450 g gotowej pulpy pomidorowej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka mielonego pieprzu
  • 2 łyżki suszonych, zmielonych grzybów
  • 2 łyżki koperku (może być mrożony)

Sposób przygotowania

Z kapusty wytnij głąb i podetnij dookoła liście, następnie włóż je do dużego garnka, zalej do 3/4 wysokości wodą i gotuj w lekko osolonej wodzie. Gdy liście kapusty staną się bardziej miękkie, stopniowo je ściągaj.

Kaszę opłucz kilka razy zimną wodą i zalej 1 szklanką wody, gotuj ok. 8 minut (kasza nie musi być miękka).

Cebulę pokrój drobno w kostkę, usmaż na oleju.

Do miski przełóż kaszę, mięso, cebulę, dodaj zmielone grzyby, sól, pieprz, wymieszaj dokładnie.

Na każdy liść nakładaj ok. 3 łyżki farszu, zawijaj ciasno zaczynając od dołu a potem zwijaj boki. Układaj gołąbki ciasno w naczyniu.

Reklama

Pulpę pomidorową wymieszaj z około litrem przegotowanej wody, dopraw solą i pieprzem, zalej gołąbki. Gotuj na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje