Gołąbki z kaszą jęczmienną
Soczyste, aromatyczne i sycące. Idealne na obiad!
Sposób przygotowania
Z kapusty wytnij głąb i podetnij dookoła liście, następnie włóż je do dużego garnka, zalej do 3/4 wysokości wodą i gotuj w lekko osolonej wodzie. Gdy liście kapusty staną się bardziej miękkie, stopniowo je ściągaj.
Kaszę opłucz kilka razy zimną wodą i zalej 1 szklanką wody, gotuj ok. 8 minut (kasza nie musi być miękka).
Cebulę pokrój drobno w kostkę, usmaż na oleju.
Do miski przełóż kaszę, mięso, cebulę, dodaj zmielone grzyby, sól, pieprz, wymieszaj dokładnie.
Na każdy liść nakładaj ok. 3 łyżki farszu, zawijaj ciasno zaczynając od dołu a potem zwijaj boki. Układaj gołąbki ciasno w naczyniu.
Pulpę pomidorową wymieszaj z około litrem przegotowanej wody, dopraw solą i pieprzem, zalej gołąbki. Gotuj na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny.