Gołąbki z kolorowym nadzieniem

Prezentujemy pyszny przepis na gołąbki dla dzieci alergicznych. Wypróbuj koniecznie!

Gołąbki z kolorowym nadzieniem
Gołąbki z kolorowym nadzieniem123RF/PICSEL

Składniki:

  • Kapusta biała,
  • 2 opakowania brązowego ryżu,
  • Szklanka wody,
  • Szklanka mleka,
  • 1 ugotowana marchewka,
  •  kawałek ugotowanego selera,
  • 3 łyżki groszku konserwowego,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1 pomidor,
  • 1 ugotowana pietruszka,
  • ½ kalarepki,
  • 6 pieczarek,
  • Cebula,
  • 2 jajka,
  • przyprawa warzywna,
  • sól,
  • pieprz,
  • czosnek,
  • koperek,
  •  olej,

Sposób przygotowania:

Kapustę zamoczyć w bardzo gorącej wodzie, aby liście łatwiej oddzielić. Ryż ugotować w mieszance wody z mlekiem z dodatkiem soli. Ryz ostudzić. Cebule obrać i podsmażyć z papryką, pokrojoną kalarepką, pokrojonym pomidorem, czosnkiem i pokrojonymi pieczarkami. Ugotowane warzywa pokroić, dodać zieleninę. Wymieszać ryż z usmażonymi jarzynami oraz z ugotowanymi, dodać jajka, doprawić do smaku. Zawijać farsz w liście kapusty, gołąbki układać w żaroodpornym naczyniu, dodać przyprawę warzywną ½ szklanki wody, piec w bardzo gorącym piekarniku. Podawać z dowolnym sosem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas