Gołąbki z kolorowym nadzieniem
Prezentujemy pyszny przepis na gołąbki dla dzieci alergicznych. Wypróbuj koniecznie!
Składniki:
- Kapusta biała,
- 2 opakowania brązowego ryżu,
- Szklanka wody,
- Szklanka mleka,
- 1 ugotowana marchewka,
- kawałek ugotowanego selera,
- 3 łyżki groszku konserwowego,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1 pomidor,
- 1 ugotowana pietruszka,
- ½ kalarepki,
- 6 pieczarek,
- Cebula,
- 2 jajka,
- przyprawa warzywna,
- sól,
- pieprz,
- czosnek,
- koperek,
- olej,
Sposób przygotowania:
Kapustę zamoczyć w bardzo gorącej wodzie, aby liście łatwiej oddzielić. Ryż ugotować w mieszance wody z mlekiem z dodatkiem soli. Ryz ostudzić. Cebule obrać i podsmażyć z papryką, pokrojoną kalarepką, pokrojonym pomidorem, czosnkiem i pokrojonymi pieczarkami. Ugotowane warzywa pokroić, dodać zieleninę. Wymieszać ryż z usmażonymi jarzynami oraz z ugotowanymi, dodać jajka, doprawić do smaku. Zawijać farsz w liście kapusty, gołąbki układać w żaroodpornym naczyniu, dodać przyprawę warzywną ½ szklanki wody, piec w bardzo gorącym piekarniku. Podawać z dowolnym sosem.