Gołąbki z mięsem i quinoą

Składniki
- 100 g quinoi (komosy ryżowej),
- 300 ml bulionu warzywnego,
- 300 g mielonego mięsa,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 1 łyżeczka curry,
- sól,
- pieprz,
- 1 jajko,
- 150 g mąki,
- 6 większych liści kapusty,
- 100 ml śmietany do gotowania 12 proc.,
- 2 marchewki.
Komosę ryżową wsypać do rondelka, zalać wrzącym bulionem warzywnym i na wolnym ogniu gotować około 15 minut - do miękkości. Wystudzić. Cebulę i czosnek obrać, drobniutko posiekać. Mielone mięso przełożyć do miski. Dodać cebulę i czosnek, przecier pomidorowy, jajko i mąkę. Doprawić solą, pieprzem i curry. Masę dobrze wyrobić. Pod koniec dołożyć wystudzoną komosę.
Marchew obrać, pokroić w cienkie plasterki. Liście kapusty sparzyć wrzątkiem. Wystudzić, przelewając zimną wodą. Na liściach rozłożyć nadzienie, zwinąć je, formując gołąbki. Ułożyć je w głębszej patelni, wrzucić plasterki marchewki. Zalać śmietaną i dusić (pod przykryciem) na wolnym ogniu ok. 15 minut.