W czeskiej kuchni jest prawdziwym hitem. Spróbujesz raz i przepadniesz. Przepis na wyśmienitą sałatkę ziemniaczaną

Natalia Jabłońska

Sałatka ziemniaczana. Wypróbuj wersji czeskiej
Sałatka ziemniaczana. Wypróbuj wersji czeskiej123RF/PICSEL

Bramborový salát, czyli czeska sałatka ziemniaczana

Zobacz również:

Ziemniaki w wodzie
Z ziemniaków przygotujesz pyszną sałatkę123RF/PICSEL

Przepis na czeską sałatkę ziemniaczaną

Składniki

Składniki na sałatkę:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 250 g ogórków kiszonych,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Składniki

Składniki na sos:

  • 100 ml soku z kiszonych ogórków,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżka miodu,
  • szczypta suszonego koperku,
  • sól, pieprz.
  1. Obierz ziemniaki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Gdy już będą zimne, pokrój je w kostkę i przełóż do miski.
  3. Czas na przygotowanie sosu. Sok z ogórków kiszonych wymieszaj z pozostałymi składnikami, a następnie dopraw solą, pieprzem i koperkiem. Całość mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Do ziemniaków dodaj pokrojone w kostkę ogórki, cebulę pokrojoną w piórka, czosnek (przeciśnięty przez praskę) i natkę pietruszki. Wymieszaj.
  5. Na koniec wlej sos i całość ponownie wymieszaj.
  6. Wstaw sałatkę do lodówki na minimum godzinę.
Budowali je dla zwykłych górników. Dziś takie mieszkania to łakomy kąsekAleksandra SuławaINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?