Gołąbki z ziemniaków
Gołąbki trochę inaczej.

Składniki na 6 porcji:
- główka białej kapusty (średniej wielkości), - 1 kg ziemniaków, - 1 duża cebula, - 2-3 ząbki czosnku, - 2 średnie marchewki, - 20 dag kiełbasy (może być zwyczajna),v - 2-3 łyżki kaszy manny, - sól, pieprz, inne przyprawy do smaku, - kawałek słoniny lub boczku
Przygotowanie:
1. Kapustę oczyszczam z pierwszych liści, opłukuję, obgotowuję w osolonej wodzie. Kiedy liście zmiękną delikatnie po jednym zdejmuję i ścinam zgrubiały nerw. 2. Ziemniaki obieram, trę na tarce jak na placki ziemniaczane. Marchewkę, cebulę i czosnek obieram, też trę na tarce. Kiełbasę mielę. 3. Do ziemniaków dodaję kaszę, kiełbasę i starte warzywa. Przyprawiam. Porcje farszu zawijam w liście kapusty. 4. Dno garnka wykładam liśćmi kapusty, układam gołąbki, wlewam nieco wody i piekę przez godzinę w temp. 180 stopni C. 5. Słoninę kroję w kostkę, smażę, tłuszczem polewam gołąbki.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".