Golonka w piwie
Męska kuchnia.

Składniki na 4 porcje:
- 4 małe golonki, - sól do smaku, - pieprz mielony, - papryka mielona, - liść laurowy, - kilka ziarenek ziela angielskiego, - trochę kolendry, - troszkę kminku, - 1-2 łyżki majeranku, - marchewka, cebula, - korzeń pietruszki, - korzeń selera, - por biały, - olej do smażenia, - 1-2 butelki piwa (porter), - koncentrat pomidorowy (mała porcja)
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć. Przyprawy zemleć, natrzeć nimi mięso. Następnie golonki ułożyć ciasno w garnku i odstawić na noc. Warzywa oczyścić, obrać, opłukać, pokroić w paski. Rozgrzać olej na patelni, podrumienić na nim warzywa. Golonki również podrumienić na oleju (bez warzyw). Mięso i warzywa ułożyć w wysokim i wąskim garnku, zalać piwem i gotować do miękkości na wolnym ogniu. Ugotowane golonki wyjąć (nie mogą być rozgotowane). Warzywa przetrzeć przez sito, dodać koncentrat, zrobić gęsty sos i zalać nim mięso.