Reklama

Reklama

Golonki wieprzowe w kminku

Oto aromatyczne i pełne kontrastowych smaków danie, które doda energii i przyjemnie rozgrzeje zziębniętych domowników

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 3

Składniki

  • 4 golonki wieprzowe (po ok. 40 dag każda)
  • 1 cebula
  • 4 goździki
  • 2 listki laurowe
  • 2 gałązki tymianku
  • 4 łyżki oleju
  • 3-4 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka kminku
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 2 pęczki dymek
  • sól, pieprz, natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Golonki opłucz, włóż do garnka. Zalej wodą, tak by były całkowicie przykryte. Posól do smaku. Cebulę obierz, wbij w nią goździki. Tymianek opłucz, osusz, wraz z cebulą i listkami laurowymi włóż do garnka z golonkami. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze przez 2 godziny. Od czasu do czasu usuwaj łyżką pianę, która powstanie na powierzchni wywaru.
2. Ugotowane golonki wyjmij, osusz. W brytfance rozgrzej olej, zrumień na nim mięso ze wszystkich stron. Miód wymieszaj z kminkiem. Posmaruj nim golonki. Smaż je dalej na dużym płomieniu, aż miód lekko skarmelizujesię. Wtedy mięso podlej bulionem. Duś pod przykryciem przez godzinę.
3. Dymki oczyść, potnij na połówki. Dodaj do mięsa ok. 20 minut przed końcem duszenia. Gotowe golonki podawaj z kluskami kładzionym albo pyzami. Przed podaniem danie udekoruj listkami natki.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje