Gorąca biała czekolada
Myśląc o gorącej czekoladzie zazwyczaj mamy przed oczami tę ciemną. Białą czekoladę rzadko się pija, a szkoda. W prosty sposób można wyczarować sobie słodki i rozgrzewający deser.

Składniki
- 1 tabliczka białej czekolady
- 0,5 l mleka 3,2 proc.
- 200 g śmietany kremówki 30 proc.
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- opcjonalnie: dodatki typu cynamon, anyż
1. W rondelku umieszczamy czekoladę podzieloną na mniejsze części, zalewamy ją mlekiem i dodajemy szczyptę soli. Gotujemy całość na niewielkim ogniu, często mieszając i pilnując, by się nie przypaliła.2. Przelewamy rozpuszczony napój do wysokich szklanek/pucharków. Możemy uzupełnić czekoladę np. dodatkiem cynamonu. W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę z cukrem na sztywno. Przekładamy otrzymaną masę do szprycy/rękawa cukierniczego i wyciskamy na wierzchu gorącej czekolady. Pijemy, póki jest ciepła. Możemy też uprościć sobie pracę i wykorzystać gotową bitą śmietanę w spray'u.