Gorąca czekolada z chili i imbirem
Pyszny deser na zimowe popołudnia

Składniki
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej 70 proc.
- 800 ml gorącej wody
- szklanka mleka (może być roślinne)
- 8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
- kremówka do dekoracji
- PRZYPRAWY:
- łyżka imbiru
- duża szczypta
- chili
- łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki syropu czekoladowego
8 porcji
Sposób przygotowania
1. Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej.2. Rozpuść kawę w gorącej wodzie, połącz z czekoladą, wymieszaj. Dodaj syrop czekoladowy, szczyptę chili, cynamon oraz imbir. Wymieszaj i cały czas delikatnie podgrzewaj na wolnym ogniu.3. Na koniec do czekolady z kawą dodaj mleko (dokładna ilość wg uznania, zależnie od planowanej gęstości napoju).4. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Czekoladę przelej do szklanek, a następnie udekoruj bitą śmietaną.