Gotowanie kaszy gryczanej. Trik, dzięki któremu zawsze wyjdzie idealnie sypka

Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko?
Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko?123RF/PICSEL

Właściwości kaszy gryczanej

Zobacz również:

    Kasza z nasion gryki zwyczajnej - jak gotować?

    Od prawidłowego ugotowania kaszy gryczanej zależy nie tylko jej smak, ale także konsystencja
    Od prawidłowego ugotowania kaszy gryczanej zależy nie tylko jej smak, ale także konsystencja123RF/PICSEL

    Szybkie pierogi z kaszą gryczaną

    • 500 g mąki pszennej
    • ½ łyżeczki soli
    • 4 łyżki oleju roślinnego
    • 250 ml gorącej wody
    • 100 g kaszy gryczanej palonej
    • 250 g białego sera tłustego lub półtłustego
    • 1 duża cebula
    • 1 jajko
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 1 płaska łyżka soli
    • 1 płaska łyżka pieprzu
    1. Ugotowaną kaszę gryczaną pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. W międzyczasie cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni do zrumienienia.
    2. Całą cebulę, wraz z tłuszczem, wlewamy do kaszy, dodajemy biały ser oraz sól i pieprz. Składniki mieszamy, a następnie dodajemy jedno jajko, które sprawi, że farsz stanie się bardziej zwarty.
    1. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej sól, szklankę gorącej wody i olej. Składniki wyrabiamy ręcznie do uzyskania gładkiego ciasta.
    2. Elastyczne i miękkie ciasto zawijamy w folię i odkładamy na ok. 30 minut. Po tym czasie pozwoli się łatwo rozwałkować.
    3. Ciasto odwijamy z folii i dzielimy na 3 części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy, a następnie wycinamy kółka za pomocą szklanki.
    1. Gotowy farsz nakładamy na placki z ciasta, które następnie składamy na pół i dokładnie łączymy ze sobą brzegi.
    2. Tak przygotowane pierogi gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. Odcedzamy je dopiero w momencie wypłynięcia na powierzchnię.
    3. Pierogi z kaszą gryczaną podajemy z dodatkiem podsmażonej cebuli lub skwarkami. Możemy także całkowicie je ostudzić, a następnie usmażyć na patelni.
    Sałatka z kaszą gryczanąInteria KulinariaInteria Kulinaria