Gotowanie kaszy gryczanej. Trik, dzięki któremu zawsze wyjdzie idealnie sypka

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
56
Udostępnij
Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko?
Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko?123RF/PICSEL

Właściwości kaszy gryczanej

Kasza z nasion gryki zwyczajnej - jak gotować?

Od prawidłowego ugotowania kaszy gryczanej zależy nie tylko jej smak, ale także konsystencja
Od prawidłowego ugotowania kaszy gryczanej zależy nie tylko jej smak, ale także konsystencja123RF/PICSEL

Szybkie pierogi z kaszą gryczaną

  • 500 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 250 ml gorącej wody
  • 100 g kaszy gryczanej palonej
  • 250 g białego sera tłustego lub półtłustego
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 płaska łyżka pieprzu
  1. Ugotowaną kaszę gryczaną pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. W międzyczasie cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni do zrumienienia.
  2. Całą cebulę, wraz z tłuszczem, wlewamy do kaszy, dodajemy biały ser oraz sól i pieprz. Składniki mieszamy, a następnie dodajemy jedno jajko, które sprawi, że farsz stanie się bardziej zwarty.
  1. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej sól, szklankę gorącej wody i olej. Składniki wyrabiamy ręcznie do uzyskania gładkiego ciasta.
  2. Elastyczne i miękkie ciasto zawijamy w folię i odkładamy na ok. 30 minut. Po tym czasie pozwoli się łatwo rozwałkować.
  3. Ciasto odwijamy z folii i dzielimy na 3 części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy, a następnie wycinamy kółka za pomocą szklanki.
  1. Gotowy farsz nakładamy na placki z ciasta, które następnie składamy na pół i dokładnie łączymy ze sobą brzegi.
  2. Tak przygotowane pierogi gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. Odcedzamy je dopiero w momencie wypłynięcia na powierzchnię.
  3. Pierogi z kaszą gryczaną podajemy z dodatkiem podsmażonej cebuli lub skwarkami. Możemy także całkowicie je ostudzić, a następnie usmażyć na patelni.
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Sałatka z kaszą gryczaną
      Sałatka z kaszą gryczanąInteria KulinariaInteria Kulinaria
      zdjęcie
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      22
      Super
      relevant
      12
      Hahaha
      haha
      6
      Szok
      shock
      7
      Smutny
      sad
      3
      Zły
      angry
      6
      Lubię to
      like
      Super
      relevant
      56
      Udostępnij
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na