Graj w zielone

Dania z mięsa, których nie próbowałaś!

Bazylia - podkreśli smak każdego mięsnego dania
Bazylia - podkreśli smak każdego mięsnego dania123RF/PICSEL

Sznycelki z miętowym pesto

Prawdziwie letnie danie - lekkie, kolorowe, orzeźwiające. Idealne na rodzinny obiad serwowany w ogrodzie albo na tarasie.

Składniki:

  • 50 dag filetu z piersi indyka
  • 25 dag sera mozzarella
  • 3 duże pomidory
  • 30 dag makaronu spaghetti
  • 1 pęczek mięty
  • kilka gałązek bazylii
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 7 łyżek oliwy
  • 1-2 łyżeczki soku z limonki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Na patelni mocno rozgrzej łyżkę oliwy. Wrzuć pestki słonecznika i smaż na rumiano. Zdejmij z patelni, odstaw do wystudzenia. W tym czasie czosnek obierz. Zioła opłucz, osusz, oderwij listki od gałążek. Trochę bazylii zostaw do dekoracji. Resztę ziół wrzuć do malaksera, dodaj czosnek, pestki słonecznika i parmezan. Zmiksuj, powoli dolewając 4 łyżki oliwy. Pesto przypraw do smaku sokiem z limonki oraz solą i pieprzem.

2. Filet z indyka opłucz, osusz, pokrój na 8 małych sznycelków. Każdy lekko rozgnieć dłonią. Mięso posyp solą i pieprzem. Pomidory umyj, oczyść z pestek, miąższ potnij w kostkę. Mozzarellę pokrój w plasterki. W garnku zagotuj posoloną wodę na makaron. Włóż spaghetti, zamieszaj. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, zmniejsz płomień i gotuj 5-7 minut.

3. Rozgrzej pozostałą oliwę. Włóż sznycelki. Smaż je po 3 minuty z każdej strony. Pod koniec obłóż mozzarellą. Zdejmij. Na patelnię włóż pomidory i łyżkę pesto. Smaż razem chwilę. Makaron odcedź, wymieszaj z resztą pesto. Sznycelki obłóż pomidorami z pesto. Podawaj z makaronem. Udekoruj resztą bazylii.

Filety w bazyliowej skorupce

To strzał w dziesiątkę, kiedy burczy w brzuchu. Są soczyste, wyraziste w smaku i bardzo pożywne, bo zapieczone z sycącym makaronem.

Składniki:

  • 2 podwójne filety z piersi kurczaka (po ok. 50 dag)
  • 2 duże pęczki bazylii
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 łyżki migdałów
  • 20 dag grubego makaronu
  • 1 cukinia
  • 3 jajka
  • 200 ml mleka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Bazylię opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek. Kilka odłóż do dekoracji, Resztę bazylii wrzuć do malaksera. Dodaj migdały. Wlej 4 łyżki oliwy i zmiksuj na gładką pastę. W garnku zagotuj posoloną wodę. Wrzuć makaron. Zamieszaj. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 8 minut. W tym czasie cukinię oczyść, odetnij końce, resztę pokrój na cieniutkie paski (najlepiej nożem szczelinowym do obierania warzyw). Paseczki cukinii dołóż do makaronu 2 minuty przed końcem gotowania.

2. Makaron z cukinią odcedź, osącz na sitku. Filety z kurczaka opłucz, osusz, podziel na 4 porcje. Mięso posyp solą oraz pieprzem. Smaż na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy po 2-3 minuty z każdej strony. Mleko wymieszaj z jajkami. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Makaron z cukinią przełóż do żaroodpornej formy. Polej mlekiem z jajkami. Na tym ułóż filety. Posmaruj je pastą bazyliową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 20 minut.

3. Przed podaniem zapiekankę udekoruj odłożonymi wcześniej listkami bazylii.

Szynka z rozmarynem i zielonym farszem

Smak nadzienia możesz dowolnie zmienić, dodać inne zioła albo fetę zamiast twarogu. Zachęcamy do eksperymentowania. Efekt może być zaskakująco smakowity!

Składniki:

  • 1 kg surowej szynki wieprzowej albo chudej łopatki
  • 40 dag szalotek
  • 2 cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 gałązek rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 25 dag małych pomidorów
  • 20 dag kremowego twarożku
  • po kilka gałązek natki pietruszki, oregano, bazylii, tymianku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Szalotki obierz. Cukinie oczyść, opłucz, odetnij końce, resztę pokrój na spore kawałki. Rozmaryn opłucz, osusz, trochę zostaw do dekoracji, a od reszty gałązek oderwij igiełki i drobno je posiekaj.

2. Czosnek obierz, posiekaj albo przeciśnij przez praskę, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy. Dodaj rozmaryn oraz sól i pieprz do smaku. Oliwą natrzyj mięso. Pozostałe zioła opłucz, osusz, oderwij listki. Wymieszaj z twarożkiem, zmiksuj na jednolitą masę. Przypraw ją na pikantnie solą oraz pieprzem.

3. Mięso opłucz, osusz, rozetnij na duży płat. Rozbij go lekko tłuczkiem, oprósz solą oraz pieprzem, posmaruj zielonym farszem. Pozostaw wolne brzegi. Całość ciasno zwiń. Roladę obwiąż bawełnianą mocną nitką. W brytfance rozgrzej łyżkę oliwy. Włóż mięso, obsmaż na rumiano. Dołóż szalotki i cukinię. Podlej bulionem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz przez godzinę. W połowie czasu pieczenia dołóż pomidorki.

4. Gotowe mięso serwuj z pieczonymi warzywami. Znakomitym dodatkiem do tak przygotowanej szynki będą kluseczki ziemniaczane. Po ugotowaniu możesz je podsmażyć na maśle z dodatkiem szałwii.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas