Mleko w tej formie działa jak detoks. Wspomaga jelita i wzmacnia odporność
Zsiadłe mleko – brzmi swojsko, pachnie dzieciństwem i babciną kuchnią. Ale to nie tylko sentymentalna podróż do przeszłości, lecz prawdziwa bomba witamin i składników odżywczych. Dzisiaj spokojnie może być kwalifikowane jako superfood ze względu na swoje właściwości. Co dobrego robi dla zdrowia, samopoczucia i urody? To zastrzyk probiotyków, wspierający trawienie, zmniejszający stany zapalne, a przy tym poprawiający odporność.

Spis treści:
Co to właściwie jest to zsiadłe mleko?
Zsiadłe mleko to efekt naturalnej fermentacji mleka - najlepiej surowego lub świeżego, niepasteryzowanego. Pod wpływem bakterii kwasu mlekowego, laktoza (cukier mleczny) przekształca się w kwas mlekowy, który z kolei "ścina" białka mleczne, tworząc charakterystyczną, gęstą i lekko kwaśną strukturę.
To nie kefir, ani jogurt - choć jest zaliczany wraz z nimi do produktów probiotycznych, wiedz, że różni się składem bakterii i jest od nich zdecydowanie zdrowszy. Zsiadłe mleko zawiera nie tylko bakterie, ale też drożdże, dzięki czemu ma delikatnie musującą teksturę i więcej szczepów probiotycznych. Zsiadłe mleko to czysta fermentacja i brak zbędnych dodatków np. słodzących.
Na co pomaga picie zsiadłego mleka?
Ten kwaśnawy, gęsty napój działa jak detoks - regularne picie go przynosi wszechstronne korzyści dla organizmu, a co za tym idzie również dla samopoczucia.
Wspomaga trawienie i florę bakteryjną jelit
Dzięki bakteriom kwasu mlekowego zsiadłe mleko kolonizuje jelita "dobrymi" mikrobami. To z kolei pomaga w walce z zaparciami, wzdęciami, a także zespołem jelita drażliwego. Lepsze trawienie = więcej energii.
Stanowi naturalny sposób na odporność
70 proc. odporności siedzi w jelitach. Zsiadłe mleko je odżywia, wzmacniając barierę ochronną organizmu. Regularne picie to jak codzienny zastrzyk mikrobiotycznego koktajlu odżywczego.
Zmniejsza stany zapalne
Kwas mlekowy obniża pH jelit i hamuje rozwój patogenów, co przekłada się na mniejsze ryzyko stanów zapalnych w organizmie.
Zsiadłe mleko to bakterie, ale też solidna dawka wapnia, witaminy B2 i B12 - wspierające układ nerwowy i kości. Dla osób w wieku 50+ to wręcz napój obowiązkowy.
Pomaga w utrzymaniu zdrowej masy ciała
Dzięki wysokiej zawartości białka daje uczucie sytości, a niska zawartość cukru (bo laktoza już się zredukowała!) sprawia, że to idealna przekąska dla osób redukujących wagę.
Kiedy pić zsiadłe mleko? Ile dziennie pić zsiadłego mleka?
Zsiadłe mleko najlepiej działa na czczo lub między posiłkami, czyli wtedy, gdy bakterie mają szansę spokojnie zasiedlić jelita. Dobrze sprawdza się też wieczorem - wpływa korzystnie na trawienie przed snem i zawiera tryptofan - aminokwas wspierający zdrowy sen.
Wystarczy 200-300 ml, czyli jedna szklanka dziennie, aby zauważyć np. poprawę trawienia. Jednak osoby, które nie piły wcześniej produktów fermentowanych, powinny zacząć od mniejszych porcji - 100 ml dziennie i stopniowo zwiększać, by uniknąć rewolucji jelitowych. Długofalowe picie zsiadłego mleka powinno przynieść też lepszą odporność.

Jak zrobić zsiadłe mleko w domu?
Chociaż produkt można kupić w sklepie, to domowe zsiadłe mleko jest równie łatwe do zdobycia. Zwłaszcza, że potrzebujesz tylko jednego składnika (mleka niepasteryzowanego albo świeżego mleka z butelki - nie UHT) i trochę czasu. W ciągu 24-48 godzin mleko postawione w ciepłym, ale nie gorącym miejscu, powinno zgęstnieć i wydzielać charakterystyczny zapach.
Dokładny sposób przygotowania zsiadłego mleka:
- Wlej mleko do szklanego naczynia.
- Przykryj gazą lub lnianą ściereczką - mleko musi oddychać.
- Odstaw w temperaturze pokojowej (18-25°C) na 1-2 dni.
- Gdy zgęstnieje i zacznie lekko pachnieć kwaśnym mlekiem - gotowe.
Jeśli chcesz przyspieszyć proces lub masz mleko z lodówki, dodaj 2 łyżki gotowego zsiadłego mleka jako starter.
Komu zsiadłe mleko może nie służyć?
Choć zdrowe, zsiadłe mleko niekoniecznie jest dla wszystkich. Powinny na nie uważać osoby:
- z alergią na białka mleka krowiego - zsiadłe mleko nie jest magicznym wyjątkiem,
- z silną nietolerancją laktozy - mimo że fermentacja redukuje laktozę, pewne ilości pozostają,
- na diecie niskohistaminowej - fermentowane produkty to niestety źródło histaminy.
- z obniżoną odpornością (np. po przeszczepach) - żywe kultury bakterii mogą być ryzykowne.
Czy zsiadłe mleko a kefir to to samo?
Zdecydowanie nie! Choć oba produkty powstają z mleka i są efektem fermentacji, różni je całkiem sporo.
Powstawanie
- Zsiadłe mleko powstaje w wyniku samorzutnej fermentacji - wystarczy zostawić mleko w cieple, by bakterie kwasu mlekowego zrobiły swoje.
- Kefir natomiast wymaga specjalnych ziaren kefirowych, które zawierają nie tylko bakterie, ale także drożdże. Ta różnica przekłada się na smak, konsystencję i właściwości zdrowotne.
Konsystencja i smak
- Zsiadłe mleko ma gęstą, kremową konsystencję i łagodnie kwaskowy smak.
- Kefir jest rzadszy, lekko musujący i bardziej kwaśny, z delikatnie gazowanym wykończeniem.
Probiotyki
Jeśli chodzi o probiotyki - zsiadłe mleko działa delikatnie, natomiast kefir to już prawdziwa bomba probiotyczna. Dzięki obecności drożdży i większej różnorodności mikroorganizmów ma silniejsze działanie wspierające florę jelitową.