Mleko w tej formie działa jak detoks. Wspomaga jelita i wzmacnia odporność

Agnieszka Boreczek

Zsiadłe mleko to źródło składników odżywczych i porcja zdrowia
Zsiadłe mleko to źródło składników odżywczych i porcja zdrowiaNAZILE_KESKIN123RF/PICSEL

Co to właściwie jest to zsiadłe mleko?

Zobacz również:

    Na co pomaga picie zsiadłego mleka?

    Kiedy pić zsiadłe mleko? Ile dziennie pić zsiadłego mleka?

    Zsiadłe mleko można zrobić samemu w domu.
    Zsiadłe mleko można zrobić samemu w domu.internet123RF/PICSEL

    Jak zrobić zsiadłe mleko w domu?

    1. Wlej mleko do szklanego naczynia.
    2. Przykryj gazą lub lnianą ściereczką - mleko musi oddychać.
    3. Odstaw w temperaturze pokojowej (18-25°C) na 1-2 dni.
    4. Gdy zgęstnieje i zacznie lekko pachnieć kwaśnym mlekiem - gotowe.

    Komu zsiadłe mleko może nie służyć?

    • z alergią na białka mleka krowiego - zsiadłe mleko nie jest magicznym wyjątkiem,
    • z silną nietolerancją laktozy - mimo że fermentacja redukuje laktozę, pewne ilości pozostają,
    • na diecie niskohistaminowej - fermentowane produkty to niestety źródło histaminy.
    • z obniżoną odpornością (np. po przeszczepach) - żywe kultury bakterii mogą być ryzykowne.

    Czy zsiadłe mleko a kefir to to samo?

    • Zsiadłe mleko powstaje w wyniku samorzutnej fermentacji - wystarczy zostawić mleko w cieple, by bakterie kwasu mlekowego zrobiły swoje.
    • Kefir natomiast wymaga specjalnych ziaren kefirowych, które zawierają nie tylko bakterie, ale także drożdże. Ta różnica przekłada się na smak, konsystencję i właściwości zdrowotne.
    • Zsiadłe mleko ma gęstą, kremową konsystencję i łagodnie kwaskowy smak.
    • Kefir jest rzadszy, lekko musujący i bardziej kwaśny, z delikatnie gazowanym wykończeniem.

    Zobacz również:

    Wielka likwidacja budynków z PRL. Marcin Wojdak: Znika analogowa PolskaAleksandra SuławaINTERIA.PL
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?