Zawiera mniej soli niż feta, a smakuje wybornie. Jest łagodny dla żołądka

Poznaj ser malouri od kuchni (fot. Getty Images)
Poznaj ser malouri od kuchni (fot. Getty Images)CanvaProINTERIA.PL

Ser manouri jako wartościowy efekt uboczny

Zafunduj sobie podróż kulinarną we własnej kuchni
Zafunduj sobie podróż kulinarną we własnej kuchniCanvaProINTERIA.PL

Gratka dla podniebienia, czyli jak smakuje ser manouri?

Czy manouri można jeść na diecie?

Właściwości odżywcze

Apetyczny ser zawiera cenne składniki odżywcze
Apetyczny ser zawiera cenne składniki odżywcze123RF/PICSEL

Uczta w stylu greckim. Jak jeść i z czym podawać ser manouri?

  • Na surowo: Pokrojony w plasterki jako przekąska lub interesujący dodatek do deski serów.
  • Do pieczywa: Świetnie smakuje jako smarowidło na świeżym chlebie lub tostach.
  • Do sałatek: Kremowa konsystencja sera doskonale komponuje się ze świeżymi warzywami, zwłaszcza rukolą i roszponką. Kompozycje sałatkowe w takim wydaniu warto wzbogacać orzechami włoskimi i suszonymi owocami.
  • Do pieczenia: Manouri można piec w folii z odrobiną oliwy i ziół lub używać jako nadzienie do ciasta filo.
  • Do makaronów i pizzy: Tego rodzaju potrawy zyskają dzięki niemu kremowy akcent.
  • Na słodko: Ser nadaje się do serwowania w towarzystwie miodu, dżemu albo świeżych owoców jako niebanalny deser.
Horiatiki, czyli wiejska sałatka greckaInteria KulinariaInteria Kulinaria