Grecy nie wyobrażają sobie bez tego śniadania. Kryje cenne składniki

Grecka kuchnia uznana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Prócz produktów takich jak oliwki, oliwa z oliwek, owoce morza, ryby i ogrom grilowanych warzyw, czy feta, na greckim stole znajdziemy też odmianę jogurtu, który działa zbawiennie na nasz organizm. Grecy chętnie zajadają się nim na śniadanie, nie bez powodu.

Jogurt grecki - dlaczego warto go jeść?
Jogurt grecki - dlaczego warto go jeść?123RF/PICSEL

Jogurt z długą historią. Grecy go uwielbiają

Jogurt grecki ma długą historię, sięgającą tysięcy lat. Jego korzenie można odnaleźć w starożytnych kulturach bałkańskich i śródziemnomorskich.

Grecki jogurt, znany jako "straggisto", co oznacza "odsączony", wyróżnia się jedak na tle innych jogurtów tym, że jest intensywnie odcedzany, co nadaje mu charakterystyczną gęstość i kremowość, czym przypomina nieco gęstą śmietanę.

Nic dziwnego, że wśród owoców, serów typu feta i warzyw, znajdzie się też jogurt grecki na śniadanie. Często jest podawany z miodem i orzechami, co jest jednym z najpopularniejszych greckich śniadań. Można też go jeść z owocami, granolą lub jako dodatek do pieczywa.

Jednak ten rodzaj jogurtu wykorzystywany jest przez Greków nie tylko podczas śniadania. Jest także kluczowym składnikiem tzatziki, tradycyjnego greckiego sosu z ogórka, czosnku, oliwy i koperku. Stosuje się go także jako dodatek do mięs, warzyw lub sałatek.

Jaka siła drzemie w greckim jogurcie. To istne bogactwo

Gęsty i kremowy jogurt grecki jest sprzymierzeńcem w utracie wagi
Gęsty i kremowy jogurt grecki jest sprzymierzeńcem w utracie wagi123RF/PICSEL

Jogurt grecki jest bogatym źródłem wartości odżywczych. Znajdziemy w nim oczywiście białko i ma go znacznie więcej, niż zwykły jogurt. Podobnie jak inne jogurty, grecki jogurt zawiera probiotyki, które wspierają zdrowie jelit i układ odpornościowy. Nie brakuje w nim także wapnia oraz witamin z grupy B.

Atutem greckiego jogurtu jest jego mniejsza zawartość cukru, niż w przypadku zwykłych jogurtów. Proces odcedzania usuwa też część serwatki, co zmniejsza zawartość węglowodanów, a to z kolei może być korzystne dla osób na diecie niskowęglowodanowej.

Choć to nie atut zdrowotny, ale smak jest także niezwykle ważny w jedzeniu - jego gęsta konsystencja i kremowy smak mogą być bardziej satysfakcjonujące niż zwykły jogurt, co może zmniejszyć ochotę na mniej zdrowe przekąski.

Komosa ryżowa z jogurtem i malinamiInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas