Grecy nie wyobrażają sobie bez tego śniadania. Kryje cenne składniki
Grecka kuchnia uznana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Prócz produktów takich jak oliwki, oliwa z oliwek, owoce morza, ryby i ogrom grilowanych warzyw, czy feta, na greckim stole znajdziemy też odmianę jogurtu, który działa zbawiennie na nasz organizm. Grecy chętnie zajadają się nim na śniadanie, nie bez powodu.

Jogurt z długą historią. Grecy go uwielbiają
Jogurt grecki ma długą historię, sięgającą tysięcy lat. Jego korzenie można odnaleźć w starożytnych kulturach bałkańskich i śródziemnomorskich.
W starożytnej Grecji i na Bliskim Wschodzie mleko było fermentowane, co pozwalało na jego dłuższe przechowywanie w ciepłym, panującym na tych terenach klimacie. Dodawano bakterii fermentacyjnych do mleka, co prowadziło do powstania jogurtu.
Grecki jogurt, znany jako "straggisto", co oznacza "odsączony", wyróżnia się jedak na tle innych jogurtów tym, że jest intensywnie odcedzany, co nadaje mu charakterystyczną gęstość i kremowość, czym przypomina nieco gęstą śmietanę.
Nic dziwnego, że wśród owoców, serów typu feta i warzyw, znajdzie się też jogurt grecki na śniadanie. Często jest podawany z miodem i orzechami, co jest jednym z najpopularniejszych greckich śniadań. Można też go jeść z owocami, granolą lub jako dodatek do pieczywa.
Jednak ten rodzaj jogurtu wykorzystywany jest przez Greków nie tylko podczas śniadania. Jest także kluczowym składnikiem tzatziki, tradycyjnego greckiego sosu z ogórka, czosnku, oliwy i koperku. Stosuje się go także jako dodatek do mięs, warzyw lub sałatek.
Jaka siła drzemie w greckim jogurcie. To istne bogactwo

Jogurt grecki jest bogatym źródłem wartości odżywczych. Znajdziemy w nim oczywiście białko i ma go znacznie więcej, niż zwykły jogurt. Podobnie jak inne jogurty, grecki jogurt zawiera probiotyki, które wspierają zdrowie jelit i układ odpornościowy. Nie brakuje w nim także wapnia oraz witamin z grupy B.
Atutem greckiego jogurtu jest jego mniejsza zawartość cukru, niż w przypadku zwykłych jogurtów. Proces odcedzania usuwa też część serwatki, co zmniejsza zawartość węglowodanów, a to z kolei może być korzystne dla osób na diecie niskowęglowodanowej.
Choć to nie atut zdrowotny, ale smak jest także niezwykle ważny w jedzeniu - jego gęsta konsystencja i kremowy smak mogą być bardziej satysfakcjonujące niż zwykły jogurt, co może zmniejszyć ochotę na mniej zdrowe przekąski.