Grillowana cukinia z sałatką z żurawiny i pietruszki
Pyszne danie wegetariańskie.

Składniki dla czterech osób:
- 4 cukinie, - 1 łyżka oliwy z oliwek, - 1 łyżeczka startej skórki z cytryny z uprawy organicznej, - 1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu z młynka
Na sałatkę:
- 30 g orzechów włoskich, - 3 pęczki gładkiej natki pietruszki, - 1 pęczek karbowanej natki pietruszki, - 1 czerwona cebula, - 1 łyżka octu z białego wina, - sól, pieprz, - 2 łyżki oliwy z oliwek, - 80 g suszonych żurawin amerykańskich
Przygotowanie:
1.Cukinie opłukać, oczyścić i pokroić wzdłuż w grube plastry. Oliwę wymieszać ze skórką z cytryny i pieprzem, posmarować nią plastry cukinii i odłożyć na ok. 20 minut.2.Na sałatkę: orzechy grubo posiekać i uprażyć. Natkę opłukać, osuszyć, listki oderwać z łodyżek i grubo posiekać. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Ocet wymieszać z solą, pieprzem i oliwą. Zmieszać wszystkie składniki sałatki. 3.Plastry cukinii piec na rozgrzanym grillu na węgiel drzewny przez ok. 2-3 minuty. Cukinię podawać z sałatką.
Czas przygotowania ok. 30 minutWartość energetyczna: 240 kcal/1005 kJWartości odżywcze jednej porcji ok.
Białko: 6,3 g Tłuszcz: 13,6 g Węglowodany: 25 g