Grillowana karkówka z warzywami
Składniki: duży kawałek karkówki, świeża 5 papryki (zielona, żółta i czerwona), świeży czosnek, 6-8 małych cebulek, 5-7 liści laurowych, 2 łyżeczki vegety, 1 łyżeczka papryki słodkiej, olej, pieprz w ziarenkach, sól jodowana (lub kuchenna) i odrobina cynamonu.
Przygotować marynatę z oleju, liści laurowych, vegety, papryki słodkiej, pieprzu w ziarenkach, soli i cynamonu. Karkówkę pokroić w plastry grubości 1 centymetra. Plastry karkówki lekko rozbić i natrzeć przygotowaną marynatą. Kroimy cebulę w kosteczkę, po jednej z papryk żółtej, zielonej i czerwonej w paseczki, i dodajemy do marynaty. Rozduszamy widelcem lub nożem czosnek, który dodajemy do marynaty. Mięso wkładamy do pojemnika i zalewamy resztą marynaty. Mięso z marynatą pod przykryciem wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Resztę papryk kroimy na pół i wykrajamy miąższ a następnie nacieramy marynatą te papryki i zostawimy pod przykryciem z mięsem. Następnego dnia papryki przejdą marynatą i karkówką, co daje niesamowity aromat podczas grillowania.