Reklama

Reklama

Grillowane bakłażany z cukinią

Listopad to ostatni czas, by zakasać rękawy i przygotować domowej roboty przetwory!

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 2 cukinie
  • 500 ml oleju
  • 1 łyżeczka tymianku np. KAMIS
  • 1 łyżeczka oregano np. KAMIS
  • 1 łyżka czosnku w płatkach np. KAMIS
  • Ocet winny z białego wina np. KAMIS
  • Pieprz czarny w młynku np. KAMIS
  • Sól morska w młynku np. KAMIS

Sposób przygotowania

Pokrojone w grube plastry bakłażany i cukinie oprósz solą i odstaw na kilkanaście minut. Bakłażany lekko odciśnij, następnie warzywa lekko skrop olejem i octem winnym, a następnie wymieszaj. Bakłażany i cukinie smaż na mocno rozgrzanej patelni ryflowanej po 1 minucie na każdej ze stron. Po zdjęciu z patelni oprósz je pieprzem, tymiankiem i oregano. Układaj w wyparzonych słoikach. Do każdego włóż kilka płatków czosnku, a następnie zalej rozgrzanym do około 100°C olejem. Zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Reklama

Dobra rada: Do przetworów wybieraj tylko najlepsze jakościowo owoce i warzywa. To gwarantuje udane wekowanie!


Przepis stworzył Maciej Wawryniuk, szef kuchni Kamis i ekspert programu "Kulinarnie mocni" który w ramach akcji pokazuje, jak wykorzystać sezonowe warzywa i owoce, łącząc je z odpowiednią kompozycją ziół i przypraw, by powstały przepyszne przetwory.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje