Grillowane bakłażany z cukinią
Listopad to ostatni czas, by zakasać rękawy i przygotować domowej roboty przetwory!
Sposób przygotowania
Pokrojone w grube plastry bakłażany i cukinie oprósz solą i odstaw na kilkanaście minut. Bakłażany lekko odciśnij, następnie warzywa lekko skrop olejem i octem winnym, a następnie wymieszaj. Bakłażany i cukinie smaż na mocno rozgrzanej patelni ryflowanej po 1 minucie na każdej ze stron. Po zdjęciu z patelni oprósz je pieprzem, tymiankiem i oregano. Układaj w wyparzonych słoikach. Do każdego włóż kilka płatków czosnku, a następnie zalej rozgrzanym do około 100°C olejem. Zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Dobra rada: Do przetworów wybieraj tylko najlepsze jakościowo owoce i warzywa. To gwarantuje udane wekowanie!
Przepis stworzył Maciej Wawryniuk, szef kuchni Kamis i ekspert programu "Kulinarnie mocni" który w ramach akcji pokazuje, jak wykorzystać sezonowe warzywa i owoce, łącząc je z odpowiednią kompozycją ziół i przypraw, by powstały przepyszne przetwory.