Grillowane brzoskwinie z sosem karmelowo-jogurtowym
Deser z grillowanych brzoskwiń.

Składniki dla 4 osób:
- 3 żółtka, - 225 g cukru, - 250 g bitej śmietany, - 300 g jogurtu, - 100 ml mleka, - 1 puszka (850 ml) brzoskwiń, - 1 łyżka sklarowanego masła, - mięta do ozdoby, - folia aluminiowa
Przygotowanie:
Żółtko i 125 g cukru ubijać na parze przez około 10 minut. Uzyskany krem pozostawić do schłodzenia. 150 g śmietany ubić na sztywno.. Następnie jogurt i śmietanę zmieszać ze schłodzonym kremem. Małą formę do pieczenia (3/4 litra objętości) wyłożyć folią. Krem nałożyć do fory i pozostawić na noc w lodówce. Na sos należy stopić 100 g cukru na kolor złotobrązowy, dodać 100 g śmietany i mleka, a następnie gotować przez 2-3 minuty, aż karmel się rozpuści. Brzoskwinie osączyć i pokroić w plasterki. Tłuszcz rozgrzać i obsmażać brzoskwinie obracając przez około 3 minuty. Krem wyłożyć z formy i podzielić na 4 części. Krem, brzoskwinie i sos karmelowy nakładać na talerze. Dekorować miętą. Czas przygotowania 45 minut Jedna porcja zawiera 2680 kJ/640 kcal
Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!