Grillowane brzoskwinie z sosem karmelowo-jogurtowym

Deser z grillowanych brzoskwiń.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 3 żółtka,
- 225 g cukru,
- 250 g bitej śmietany,
- 300 g jogurtu,
- 100 ml mleka,
- 1 puszka (850 ml) brzoskwiń,
- 1 łyżka sklarowanego masła,
- mięta do ozdoby,
- folia aluminiowa

Przygotowanie:

Żółtko i 125 g cukru ubijać na parze przez około 10 minut. Uzyskany krem pozostawić do schłodzenia. 150 g śmietany ubić na sztywno.. Następnie jogurt i śmietanę zmieszać ze schłodzonym kremem. Małą formę do pieczenia (3/4 litra objętości) wyłożyć folią. Krem nałożyć do fory i pozostawić na noc w lodówce. Na sos należy stopić 100 g cukru na kolor złotobrązowy, dodać 100 g śmietany i mleka, a następnie gotować przez 2-3 minuty, aż karmel się rozpuści. Brzoskwinie osączyć i pokroić w plasterki. Tłuszcz rozgrzać i obsmażać brzoskwinie obracając przez około 3 minuty. Krem wyłożyć z formy i podzielić na 4 części. Krem, brzoskwinie i sos karmelowy nakładać na talerze. Dekorować miętą.
Czas przygotowania 45 minut
Jedna porcja zawiera 2680 kJ/640 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas