Grillowane kotlety schabowe
Znacznie lżejsze niż klasyczne kotlety w panierce

Składniki
- 4 plastry schabu oraz marynata:
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez
- praskę lub bardzo drobno posiekane)
- łyżeczka ostrej lub łagodnej papryki
- 4 łyżki miodu lub sosu sojowego
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki octu winnego albo soku z cytryny
- sól, pieprz
4 porcje
Sposób przygotowania
1 Mięsa nie rozbijaj, tylko mocno ugnieć dłonią. Następnie połącz składniki marynaty i natrzyj nią kotlety (możesz włożyć je na godzinę do lodówki).2 Rozgrzej patelnię do grillowania(możesz też użyć rusztu w piekarniku).Na dużym ogniu, przez minutę z każdej strony, zgrilluj mięso, żeby ścięło się z wierzchu. Obróć o 45 stopni i grilluj jeszcze 1-2 minuty, następnie przewróć na drugą stronę i powtórz (na powierzchni z obu stron powinna powstać kratka).3 Kotlety podaj z wybranymi dodatkami.