Grillowane warzywa z chrupiącym boczkiem
To danie jest zdrową i pomysłową alternatywą dla tradycyjnych przysmaków z rusztu. Sprawi, że stół będzie wyglądał kolorowo i efektownie.

Składniki
- 1,5 kg marchewek
- 1,5 kg podłużnych ziemniaków
- 1 pęczek rzodkiewek
- sól, pieprz
- 100 g masła
- oliwa
- 1/2 pęczka dymki ze szczypiorkiem
- kilka plasterków wędzonego boczku
- Sos:
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 łyżki oliwy
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Przygotuj sos: posiekaj czosnek, dodaj oliwę, musztardę, sok z cytryny i sól. Wymieszaj i wstaw do lodówki. Dymki i szczypiorek drobno posiekaj. Ziemniaki podgotuj w mundurkach, ostudź i obierz (podgotowanie skraca czas pieczenia). Pokrój je w podłużne plastry. Marchewki obierz i przekrój wzdłuż na ćwiartki. Rzodkiewki pokrój w plastry. Warzywa natrzyj oliwą i grilluj z plastrami boczku kilka minut z każdej strony. Przełóż na talerz, posyp dymką i szczypiorkiem, polej sosem.