Reklama

Reklama

Grillowane warzywa z chrupiącym boczkiem

To danie jest zdrową i pomysłową alternatywą dla tradycyjnych przysmaków z rusztu. Sprawi, że stół będzie wyglądał kolorowo i efektownie.

Składniki

  • 1,5 kg marchewek
  • 1,5 kg podłużnych ziemniaków
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • sól, pieprz
  • 100 g masła
  • oliwa
  • 1/2 pęczka dymki ze szczypiorkiem
  • kilka plasterków wędzonego boczku
  • Sos:
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

Przygotuj sos: posiekaj czosnek, dodaj oliwę, musztardę, sok z cytryny i sól. Wymieszaj i wstaw do lodówki. Dymki i szczypiorek drobno posiekaj. Ziemniaki podgotuj w mundurkach, ostudź i obierz (podgotowanie skraca czas pieczenia). Pokrój je w podłużne plastry. Marchewki obierz i przekrój wzdłuż na ćwiartki. Rzodkiewki pokrój w plastry. Warzywa natrzyj oliwą i grilluj z plastrami boczku kilka minut z każdej strony. Przełóż na talerz, posyp dymką i szczypiorkiem, polej sosem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje