Grillowane żeberka
Dobrze zrobione żeberka nie mają sobie równych, są prawdziwą ucztą dla podniebienia. Delikatne i sycące, aromatyczne, i soczyste, jednym słowem - idealne. Dzisiaj w nowym przepisie.

Składniki:
Składniki
- 3-4 żeberka
- 1 filiżanka śliwek bez pestek
- ½ filiżanki sosu barbecue
- ¼ filiżanki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka świeżego imbiru (startego)
- 1 plaster cebuli
30 min
4
Sposób przygotowania:
Do garnka wkładamy żeberka, zalewamy je wodą i zagotowujemy. Gdy woda zacznie wrzeć skręcamy gaz i gotujemy przez godzinę aż mięso będzie miękkie.
W międzyczasie umieszczamy pozostałe składniki w osobnym rondelku, mieszamy i zagotowujemy. Gdy sos zacznie wrzeć, skręcamy gaz i gotujemy na małym ogniu przez 10 min. Na sam koniec wrzucamy żeberka na grill, smarujemy sosem i pieczemy ok. 10 min.