Grillowane żeberka w marynacie gruszkowej
Wyjątkowy smak dań z grilla

Składniki:
- 1,5 łyżki słodkiej papryki, - 1,5 łyżki grubej soli, - 2 łyżki brązowego cukru, - 1 łyżka pokruszonego chilli, - 1 łyżeczka granulowanego czosnku, - 1 łyżeczki sproszkowanego chilli, - 1 łyżeczki czarnuszki, - 2 zielone gruszki, - 125 g. szalotek, - ok 75 dkg. żeberek, - 450 ml białego wytrawnego wina, - 250 ml soku gruszkowego, - łyżeczka soku cytrynowego, - łyżka sosu chilli
Przygotowanie:
Paprykę, sól, łyżkę cukru, sproszkowane i pokruszone chilli, czosnek i czarnuszkę zmieszać. Gruszki umyć, poćwiartować, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Szalotki orać i pokroić w drobną kosteczkę. Żeberka umyć, osuszyć. Pokrojone szalotki, gruszki, 200 ml wina i dwie łyżki przygotowanej mieszanki przypraw zmieszać w naczyniu, a następnie do marynaty włożyć żeberka. Szczelnie zamknąć i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć żeberka, pozostały płyn zlać do garnka, dodać sok gruszkowy, 250 ml wina i zagotować. Połowę sosu odlać do miseczki. Do pozostałego w garnku płynu dodać sok z cytryny, 2 łyżki przygotowanej mieszanki przypraw, sos chilli i łyżkę brązowego cukru. Gotować tak długo, aż masa stanie się zawiesista. Rozpalić grilla. Żeberka opiekać na dobrze rozgrzanym grillu z każdej strony 5-10 minut. Zdjąć z grilla posmarować marynatą odlaną do miseczki i zawinąć dokładnie w folię aluminiową, uważając aby płyn nie wypływał ze środka. Odsunąć brykiety i w niższej temperaturze dopiekać przez 1,5 godziny. Żeberka wyjąć z opakowania, wyłożyć na tackę aluminiową, posmarować zagotowanym sosem i dopiekać (również nie na bezpośrednim żarze) przez dalsze 45 minut. Po około 30 minutach jeszcze raz posmarować sosem. Przepis na 4 osoby Jedna porcja zawiera 2600 kJ/621 kcal
Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!