Grillowane żeberka w marynacie gruszkowej

Wyjątkowy smak dań z grilla

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1,5 łyżki słodkiej papryki,
- 1,5 łyżki grubej soli,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 1 łyżka pokruszonego chilli,
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
- 1 łyżeczki sproszkowanego chilli,
- 1 łyżeczki czarnuszki,
- 2 zielone gruszki,
- 125 g. szalotek,
- ok 75 dkg. żeberek,
- 450 ml białego wytrawnego wina,
- 250 ml soku gruszkowego,
- łyżeczka soku cytrynowego,
- łyżka sosu chilli

Przygotowanie:

Paprykę, sól, łyżkę cukru, sproszkowane i pokruszone chilli, czosnek i czarnuszkę zmieszać. Gruszki umyć, poćwiartować, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Szalotki orać i pokroić w drobną kosteczkę. Żeberka umyć, osuszyć. Pokrojone szalotki, gruszki, 200 ml wina i dwie łyżki przygotowanej mieszanki przypraw zmieszać w naczyniu, a następnie do marynaty włożyć żeberka. Szczelnie zamknąć i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć żeberka, pozostały płyn zlać do garnka, dodać sok gruszkowy, 250 ml wina i zagotować. Połowę sosu odlać do miseczki. Do pozostałego w garnku płynu dodać sok z cytryny, 2 łyżki przygotowanej mieszanki przypraw, sos chilli i łyżkę brązowego cukru. Gotować tak długo, aż masa stanie się zawiesista. Rozpalić grilla. Żeberka opiekać na dobrze rozgrzanym grillu z każdej strony 5-10 minut. Zdjąć z grilla posmarować marynatą odlaną do miseczki i zawinąć dokładnie w folię aluminiową, uważając aby płyn nie wypływał ze środka. Odsunąć brykiety i w niższej temperaturze dopiekać przez 1,5 godziny. Żeberka wyjąć z opakowania, wyłożyć na tackę aluminiową, posmarować zagotowanym sosem i dopiekać (również nie na bezpośrednim żarze) przez dalsze 45 minut. Po około 30 minutach jeszcze raz posmarować sosem.
Przepis na 4 osoby
Jedna porcja zawiera 2600 kJ/621 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas