Grillowany bakłażan z pomidorami i natką
Pomysł na lekkie danie z grilla
Składniki:
- bakłażan
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 5 ząbków czosnku (ze skórką)
- 1/3 szklanki oliwy
- pęczek natki
- 2 łyżki octu balsamicznego
- pita
Przygotowanie:
1. Wrzuć do miski pokrojonego na plastry bakłażana, pomidorki i czosnek. Wymieszaj z 1/4 szklanki oliwy i odstaw na 10 minut.
2. Rozgrzej patelnię grillową (lub grill w ogródku). Zgrilluj najpierw bakłażana (po 3-4 minuty na każdą stronę) oraz czosnek. Następnie dodaj pomidorki i smaż wszystko przez minutę.
3. Pokrój bakłażana na małe kawałki, obierz czosnek i posiekaj. Połącz w misce z pomidorkami i posiekaną natką. Skrop octem balsamicznym i resztą oliwy. Podawaj na ciepło z pitą.