Grillowany bakłażan z pomidorami i natką

Pomysł na lekkie danie z grilla

Grillowane warzywa podawaj a chlebem pita
Grillowane warzywa podawaj a chlebem pita123RF/PICSEL

Składniki:

  • bakłażan
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 5 ząbków czosnku  (ze skórką)
  • 1/3 szklanki oliwy
  • pęczek natki
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • pita

Przygotowanie:

1. Wrzuć do miski pokrojonego na plastry bakłażana, pomidorki i czosnek. Wymieszaj z 1/4 szklanki oliwy i odstaw na 10 minut.

2. Rozgrzej patelnię grillową (lub grill w ogródku). Zgrilluj najpierw bakłażana (po 3-4 minuty na każdą stronę) oraz czosnek. Następnie dodaj pomidorki i smaż wszystko przez minutę.

3. Pokrój bakłażana na małe kawałki, obierz czosnek i posiekaj. Połącz w misce z pomidorkami i posiekaną natką. Skrop octem balsamicznym i resztą oliwy. Podawaj na ciepło z pitą.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas