Grillowany mintaj z sałatką panzanella
Grillowany mintaj z sałatką panzanella to zdrowy i pyszny obiad, który pokochają nawet ci, którzy za rybami nie przepadają. Doskonała propozycja obiadowa dla rodziny, a także gdy spodziewasz się gości. Grillowany mintaj z sałatką panzanella zagości na twoim stole już na stałe.
Grillowany mintaj z sałatką panzanella - przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Wyłóż półkę papierem do pieczenia. Pokrój na spore kawałki papryki i cebulę. Wrzuć do miski, dodaj brokuły i pomidory. Wymieszaj je z 2 łyżkami oliwy. Ułóż warzywa na półce i piecz 20-25 minut. Potem dodaj fasolkę i piecz jeszcze 5 minut. Wyjmij warzywa, przykryj, aby nie wystygły.
Wyłóż półkę nowym papierem do pieczenia i ułóż na nim rybę. Skrop oliwą. Piecz 10-12 minut, następnie wyjmij i przykryj, aby doszła.
Przestaw piekarnik na funkcję grillowania. Kromki chleba natrzyj połówkami czosnku i skrop oliwą. Włóż do piekarnika i podgrzewaj po minucie z obu stron. Przełóż na talerz. Gdy ostygną, podziel na kawałki.
Przełóż do miski warzywa, podpieczony chleb, bazylię i kapary. Dodaj resztę oliwy i ocet balsamiczny. Wymieszaj. Wyłóż sałatkę na talerze, na wierzchu ułóż rybę.
Sprawdź też inne przepisy na dania z ryb:
Zobacz również: